Boekenweek sluit af met meer ‘gratis’ treinreizigers

Kees van Kooten treedt op tijdens de openingsceremonie van het Boekenbal 2013/ Foto NRC/ Ilvy Njiokiktjien

Gisteren hebben ongeveer 235.000 mensen, met Kees van Kootens De Verrekijker op zak, gratis met de trein gereisd. Dat schrijven diverse binnenlandse media. Vorig jaar namen nog zo’n 200.000 mensen aan het eind van de Boekenweek gratis de trein.

De NS gaf dit jaar voor de twaalfde keer mensen de kans met een Boekenweekgeschenk op zak een dag gratis te reizen. Het aantal NS-reizigers is ten opzichte van een jaar geleden, toen 200.000 mensen van de actie gebruik maakte, behoorlijk gestegen. De NS, die de cijfers bekend heeft gemaakt, heeft geen reden opgegeven voor deze groei. Wel maakt de organisatie duidelijk dat De Verrekijker, verschenen in een oplage van 750.000 exemplaren, vooral werd gebruikt als treinkaartje op het intercitytraject.

Kees van Kooten had zich voorgenomen treinkaartjes te knippen en stapte gisteren zelf in Tilburg op de trein om voor te lezen en zijn boek te signeren. Voor de camera van de NOS las Van Kooten een passage uit zijn nostalgische novelle voor waarin hij een pleidooi houdt voor het ‘papieren boek’:

‘Als ze ooit definitief het papieren boek vervangen, waardoor op langere termijn de boekenkast uitsterft, resulteert dit in een onherstelbaar gemis aan zichtbaar vergelijkingsmateriaal op basis waarvan wij mensen tot een goed gesprek kunnen komen.’

In een uitzending van het talkshowprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) pleitte Van Kooten aan de vooravond van de Boekenweek al voor een scherm aan de achterzijde van een e-reader, zodat je als medepassagier in de trein kunt zien welk boek iemand aan het lezen is. Dat helpt een gesprek op gang te brengen, was Van Kootens gedachte.

Van Kooten las gisteren op station Den Haag-Hollands Spoor voor in de koninklijke wachtkamer, waarna hij met een historische trein naar Amsterdam reed. Met zijn aankomst in Amsterdam kwam de 78ste Boekenweek, dat dit jaar het thema ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’ droeg, tot een officieel einde.

De Boekenweek, wereldwijd gezien een uniek fenomeen, is voor veel Nederlandse boekhandels een van de belangrijkste weken van het jaar. Gemiddeld beleven ze een omzetstijging van grofweg 10 procent, hetgeen zeker in tijden van economische crisis en de opkomst van de E-book zeer wenselijk is. De cijfers voor dit jaar worden aanstaande donderdag door het CPNB bekendgemaakt.

    • Roderick Nieuwenhuis