Bij ‘Perfects’ houden ze de nostalgie van de mixtape in leven

Screenshot van Perfects.nl, dat sinds vandaag online staat.
Screenshot van Perfects.nl, dat sinds vandaag online staat.

Het beste van Radiohead, maar dan zonder de platgedraaide hits. De mooiste lenteliedjes. Het beste voor de zaterdagavond, of de krenten in de pap van de speedmetal. Vandaag ging perfects.nl van start, waar kenners op thema playlists samenstellen.

Twitter avatar perfectsnl Perfects De snoepwinkel is open! perfects.nl - streaming greatness. Meer dan 300 muzikale verzamelaars nu online! http://t.co/rWZc0cnGqT

Het doet denken aan het oude concept van de mixtape: een cassettebandje waar naar eigen inzicht een stel liedjes op gezet werden. Om er een meisje mee te versieren, vrienden enthousiast te maken of voor eigen gebruik.

Voor perfects.nl (een ‘uit de hand gelopen hobby’, zeggen de Utrechtse makers die de collecties al vier jaar maken) wordt dat concept gekoppeld aan online muziekdiensten Spotify, Deezer, Soundcloud en Mixcloud. Uit de enorme catalogus die beschikbaar is (Spotify heeft 13 miljoen liedjes, bijvoorbeeld) maken kenners steeds een direct luisterbare playlist met een thema. Het beste van een bepaalde artiest, een bepaald genre, voor een bepaald moment of een bepaald humeur. Er staan inmiddels driehonderd ‘Perfects’ op de site. Ze maken voor elk daarvan speciaal een ‘hoes’ en ‘liner notes’.

Enthousiast? Drie verzamelingen om mee te beginnen:

  • Omdat de lente buiten nog op zich laat wachten: deze verzameling van lenteliedjes. Zestien nummers, met onder meer I Am Kloot, Rilo Kiley en Villagers, van (muziek)journalist en mede-oprichter van de site Norbert Pek.
  • Muzikant Anne Soldaat (bekend van onder meer Daryll-Ann, Tim Knol en solowerk) stelde deze samen: mood swings. 29 liedjes die volgens Soldaat zelf van ‘melancholisch/depressief’ naar ‘meer up’ gaan. Met onder meer Nick Drake, The White Stripes en The Velvet Underground.
  • Liedjes waarin een verhaal verteld wordt. De ‘Perfect Verhalenvertellers’ is samengesteld door Kees de Koning, oprichter van platenlabel TopNotch. Met onder meer Fresku, Drs. P en (uiteraard) Johnny Cash.

Op deze eerste dag was deel zes van ‘Perfect Kippenvel’ (een serie die dj St. Paul maakt) het populairst. Het is volgens mede-oprichter Norbert Pek het soort verzameling dat ze het liefst hebben: “Zorgvuldig bij elkaar gezochte verzamelaars met pareltjes waar je vaak nog nooit van hebt gehoord.” Niels Aalberts, die ook aan de wieg van de site stond, zegt: “We hebben er zelf ook wel aan bijgedragen door de verzameling prominent rechtsboven te zetten. En met goede reden: steeds als St. Paul een nieuwe Perfect Kippenvel gemaakt heeft, sms’en we dagenlang heen en weer hoe hij die prachtige liedjes nu weer gevonden heeft.”

Wie zijn eigen mixtape wil maken, kan dat hier doen. Ze verschijnen niet allemaal automatisch op de site, maar de echt goede wel. Aalberts heeft twee tips: zorg dat je er één verhaal mee vertelt of dat je dé expert bent wat betreft de muziek van een bepaalde band.

De makers blijven wekelijks nieuwe verzamelingen toevoegen aan de site; het is de bedoeling dat er (in elk geval) elke dinsdag om 11:00 uur een nieuwe ‘Perfect’ geboren wordt.

    • Peter Zantingh