Beurzen in de plus na bailout Cyprus, rente herstelt zich

Een televisiecrew in Tokio doet verslag van de beurskoersen nadat bekend is geworden dat Cyprus gered is van een faillissement. Foto AP / Shizuo Kambayashi

De Europese beurzen reageren vanochtend verheugd op de redding van Cyprus. Reuters meldt dat de verliezen die vorige week zijn toegebracht door een dreigende euro-exit na het afwenden van een faillissement al weer zijn goedgemaakt.

De Euro STOXX 50, met daarin de vijftig belangrijkste aandelen uit de landen van de eurozone, stond iets na negenen vanochtend al enige tijd 1,26 in het groen. Daarmee maakte de index het grootste deel van de val van vorige week (1,6 procent) goed.

De FTSEurofirst 300, met daarin driehonderd Europese bedrijven die de grootste beurswaarde vertegenwoordigen, stond ruim 0,7 procent in de plus. In Frankfurt en Parijs stonden de CAC-40 en de DAX op respectievelijk 1,09 en 1,47 procent winst. De AEX stond ruim 0,7 in de plus.

Rentes in Griekenland normaliseren

Ook niet onbelangrijk is dat de rentes in andere eurolanden dan Cyprus die in economisch zware tijden verkeren, zoals Italië en Griekenland, ook weer normaliseerden na het goede nieuws over de bailout. Vorige week steeg de rente, wat in dergelijk fragiele markten direct tot zorgen leidde.

In Azië gingen de beurzen ook goed op het nieuws over Cyprus. De Nikkei boekte een winst van 1,9 procent, de S&P 500 in Australië steeg een half procent. Hong Kongs Han Seng steeg 0,7 procent, alleen de aandelen in China boekten een verlies.

    • Jules Seegers