Banken Cyprus blijven morgen tóch nog dicht

De banken in Cyprus blijven in ieder geval tot en met maandag gesloten. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

Eerder vanavond kwam naar buiten dat de Cypriotische banken (behalve de twee grootste) morgen weer open zouden gaan. Maar zo is het niet: de minister van Financiën heeft vanavond de banken opgedragen tot donderdag dicht te blijven.

De afgelopen tien dagen waren de banken op het eiland gesloten. Cyprioten konden wel pinnen, maar bij Bank of Cyprus en de Laiki-bank sinds gisteren niet meer dan honderd euro per dag. Het zijn de twee grootste banken van het land en tegelijkertijd de twee die het meest in zwaar weer zitten. Met de maatregelen moet worden voorkomen dat er een bankrun ontstaat. Dat die twee banken sowieso tot donderdag gesloten zou blijven, stond eerder al vast, maar nu eist minister Michael Sarris dus dat ook de andere banken hun deuren tot donderdag dicht houden.

Cyprus was in de afgelopen anderhalve week naarstig op zoek naar geld. Er moest er manier verzonnen worden om 5,8 miljard binnen te halen, want alleen dan zou de ‘trojka’ (de eurolanden, het IMF en de ECB) bijspringen met 10 miljard. Vannacht werd daarover een akkoord bereikt.

    • Peter Zantingh