Bach hoort erbij, zo vlak voor Pasen

Nederland is een passieland. In twee weken tijd bezoeken tienduizenden mensen een uitvoering van Bachs Johannes- of Matthäus Passion. Bach hoort erbij, zo voor Pasen. En zijn muziek verveelt nooit, want de interpretaties zijn heel verschillend en elk jaar anders.

De ideale passie-uitvoering bestaat niet: altijd ontroert de sopraan van de ene uitvoering terwijl de evangelist dáár weer aangrijpender vertelt. De Matthäus vertelt het Lijdensverhaal. Daarom ‘winnen’ voor mij opnames waarin de tekst centraal staat. Dat zijn meestal de historisch geïnformeerde dirigenten met kleine, helder zingende koren. Wie ouderwetse grandeur verkiest: er verscheen recent een fraaie herpersing van het Concertgebouworkest o.l.v. Eduard van Beinum (1958).

    • Mischa Spel