Ard en Keessie-gevoel in Olympisch Stadion

In het Dinamo-stadion in Moskou zaten bij het WK in 1962 100.000 mensen, het WK van 1971 in Ullevi in Gotenburg trok zo’n 40.000 mensen en in 1893 zagen duizenden mensen Jaap Eden het eerste WK allround winnen op het Museumplein in Amsterdam.

Tegenwoordig wordt er niet meer geschaatst in voetbal- en atletiekstadions, maar in moderne ijshallen waar de kwaliteit van het ijs prioriteit nummer één is.

Rintje Ritsma en marketingbureau House of Sports willen hier verandering in brengen door de NK schaatsen volgend jaar te houden in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Vier weken lang zou een ijslaag de sintelbaan moeten bedekken. Eén weekend hiervan is voor de Nederlandse toppers, de rest van de tijd is de baan geopend voor recreanten.

Volgens Ritsma is het mogelijk om voor de NK 30.000 mensen naar het stadion te krijgen; drie keer zo veel als in Thialf in Heerenveen. „Thialf is leuk, maar het gaat ook om het nostalgische, het Ard en Keessie-gevoel,” zegt de oud-schaatser tegen schaatsen.nl. Alle betrokken partijen – waaronder KNSB, NOC*NSF – zijn volgens Ritsma enthousiast.

Nu alleen de financiering nog. Het zou zo’n anderhalf miljoen euro moeten kosten om de NK in maart 2014 in het Olympisch Stadion te houden.