Alleen in Estland is de inflatie hoger dan in Nederland, nog steeds

De laatste maanden ligt de inflatie in Nederland op het hoogste niveau in ruim tien jaar. Daar kan geen bloembol tegenop.
De laatste maanden ligt de inflatie in Nederland op het hoogste niveau in ruim tien jaar. Daar kan geen bloembol tegenop. Foto ANP / Robin Utrecht

Nederland had vorige maand opnieuw na Estland de hoogste inflatie van de eurozone: 3,2 procent. Dat is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde in de eurozone, dat op 1,8 procent uitkwam. Nederland behoort sinds oktober 2012 tot de landen met de hoogste inflatie van de eurozone. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De hoge inflatie komt niet als een verrassing en wordt grotendeels veroorzaakt door de btw-verhoging die op 1 oktober vorig jaar is doorgevoerd. De laatste maanden ligt de inflatie in Nederland op het hoogste niveau in ruim tien jaar. In 2011 behoorde Nederland nog tot de landen met de laagste inflatie.

De laatste twee jaar is de inflatie in Nederland hoger dan 2 procent en ligt daarmee boven het streefgetal van de Europese Centrale Bank van 2 procent. Volgens het CBS voldoet Nederland aan dit streven, als de inflatie over een langere periode wordt bekeken. Gemiddeld was de inflatie de laatste tien jaar 1,8 procent.

    • Marije Willems