Alle reuzeninktvissen zijn naaste familie

De aarde telt maar één soort reuzeninktvis, zoals op een foto uit Melbourne. Er zijn niet, zoals eerder gesuggereerd, 3, 8 of zelfs 21 soorten. Deze ene soort is heel kosmopolitisch en over de hele wereld terug te vinden, aldus een internationale groep wetenschappers in Proceedings of the Royal Society B.

Hiermee is weer iets onthuld over de mysterieuze reuzeninktvis, die grote delen van zijn leven doorbrengt in de diepzee. Pas in 2004 zijn ze voor het eerst gezien. Reuzeninktvissen kunnen 13 meter lang worden en zijn de grootste levende ongewervelde dieren.Voor hun genetische analyse verzamelden de wetenschappers weefsel van 43 reuzeninktvissen van over de hele wereld. Ze analyseerden het DNA van de mitochondriën, de energiefabriekjes van cellen. De genetische variatie tussen de individuen blijkt erg gering. Veel minder dan bij andere soorten inktvissen, en ook veel geringer dan bij vissen die ook over de hele wereld voorkomen, zoals tonijn en de witte haai. Op basis hiervan concluderen ze dat het om één soort gaat: Architeuthis dux. NRC