Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Cyprus is gered ● ‘Bankensector gedecimeerd, kleine spaarders ontzien’

De Eurogroep heeft in de vroege uren van vandaag ingestemd met de plannen van Cyprus om miljarden op te halen. In Brussel is een akkoord bereikt over een reddingsplan dat het eiland voor een faillissement behoedt.

President van Cyprus Nicos Anastasiades verlaat het EU-hoofdkantoor in Brussel na een lange nacht van overleg. Foto: Reuters / Sebastien Pirlet
President van Cyprus Nicos Anastasiades verlaat het EU-hoofdkantoor in Brussel na een lange nacht van overleg. Foto: Reuters / Sebastien Pirlet Foto: Reuters / Sebastien Pirlet

De Eurogroep heeft in de vroege uren van vandaag ingestemd met de plannen van Cyprus om miljarden op te halen. In Brussel werd een akkoord bereikt over een reddingsplan dat het eiland voor een faillissement behoedt.

Het IMF en de Europese Commissie gingen eerder deze nacht akkoord met het voorstel van de Cyprioten. Ook de ministers van Financiën van de zeventien eurolanden hebben nu groen licht gegeven. Onze correspondente Caroline de Gruyter vanuit Brussel:

“De banksector op Cyprus wordt gedecimeerd. Dat is de kern van het nieuwe akkoord. Van de twee grootste Cypriotische banken, Laiki en Bank of Cyprus, die samen 80 procent van de markt in handen hadden, wordt de eerste helemaal gesloten en wordt de tweede geherstructureerd tot een compacte, kleinere bank. Spaartegoeden onder de 100.000 euro zijn veilig. Alles daarboven wordt bij Laiki weggevaagd en bij de andere bank waarschijnlijk sterk gekort.”

Bank Laiki wordt gesplitst, spaartegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd

In het plan worden alleen de twee grote banken van Cyprus aangepakt. De belangrijkste maatregelen uit het akkoord op een rijtje:

  • Cyprus heeft toegezegd de uit de kluiten gewassen bankensector, ongewoon groot voor het kleine land, flink te kortwieken en spaarders met meer dan een ton op de rekening bij de bank Laiki moeten hun verlies nemen. Ook aandelen en obligaties van de bank gaan verloren.
  • Met het spaargeld wordt het grootste deel (verwacht wordt 4,2 miljard) van de 5,8 miljard euro betaald die nodig was voor de noodsteun. De rest komt uit belastingverhogingen en privatisering van staatseigendommen.
  • De bank Laiki, de een-na-grootste bank van Cyprus, wordt opgesplitst. Alle spaartegoeden tot 100.000 euro worden gegarandeerd door de staat, in overeenstemming met EU-richtlijnen. De ontmanteling van Laiki moet het steunbedrag dat Cyprus nodig heeft omlaag brengen.
  • Alle ‘giftige’ producten worden samengebracht in een ‘slechte’ bank. De goede onderdelen worden overgenomen door de grootste bank Bank of Cyprus.
  • Ook grote spaarders bij Bank of Cyprus zijn hun geld mogelijk kwijt. Grote tegoeden worden bevroren tot duidelijk is of deze bedragen eveneens nodig zijn om de bailout te bekostigen.

De details van het akkoord moeten nog worden uitgewerkt. Het voorlopige voorstel is hier te lezen.

Lange dag en nacht van overleg

Het overleg van de ministers van Financiën, onder leiding van Jeroen Dijsselbloem, begon ruim zes uur later dan gepland. Cyprus heeft 10 miljard euro steun nodig om faillissement te voorkomen, maar moet ook zelf 5,8 miljard euro bijdragen. Dat leidde tot grote politieke onrust in het land.

De Cypriotische president Anastasiades en minister van Financiën Michalis Sarris hebben de hele dag en avond in Brussel overlegd over een oplossing voor de bankencrisis. Zij spraken onder meer met voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, Christine Lagarde van het IMF en Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB).

Zonder akkoord zou Cyprus failliet gaan

Uiterlijk vandaag diende er een akkoord te zijn bereikt. Anders zou de ECB de liquiditeitssteun aan de noodlijdende banken op Cyprus staken, waardoor deze vrijwel zeker zouden omvallen, Cyprus failliet zou gaan en uit de eurozone zou vallen.

Rusland heeft forse kritiek op het akkoord. Een deel van de depositohouders bij de twee grootste Cypriotische banken, waaronder veel Russen, verliezen door de deal een deel van hun geld. Volgens de Russische premier Dimitri Medvedev staat dat gelijk aan diefstal.

Cyprus was lang in onderhandeling met Rusland over een aanvullend steunpakket, maar die onderhandelingen liepen op niets uit. Russen hebben ongeveer twintig miljard euro bij de diverse Cypriotische banken staan.

Lees meer over wat de redding van Cyprus betekent voor het land in ons artikel met ‘vijf vragen over…’.