agenda

Georgia's Prime Minister Bidzina Ivanishvili speaks to the media after his meeting with the President in Tbilisi on March 4, 2013. AFP PHOTO / VANO SHLAMOV AFP

Dinsdag 26 maart

De Chinese president Xi Jinping brengt een staatsbezoek aan Zuid-Afrika. Staatshoofd en partijleider Xi is toch in het land voor de vijfde topconferentie van de BRICS-landen in Durban, de club waarin de opkomende economieën Brazilië, Rusland,India, China en inmiddels ook Zuid-Afrika zich hebben verenigd bij wijze van tegenwicht voor de door Amerika, Europa en Japan gedomineerde G8. Xi Jinping bracht gisteren al een bezoek aan Tanzania en hij gaat ook nog naar Congo.

Top van de Arabische Liga in Doha. Een van de belangrijkste onderwerpen zal de burgeroorlog in Syrië zijn. Syrië wordt in Doha vertegenwoordigd door de oppositie. Het bewind van Assad is geschorst door de Arabische Liga.

In Genève komen onderhandelaars van Rusland en Georgië voor de 23ste keer bijeen om de bilaterale banden tussen de twee voormalige Sovjetrepublieken te normaliseren. Sinds de eerste verkiezingsoverwinning van president Saakasjvili in 2004 en de vijfdaagse oorlog om Zuid-Ossetië in 2008 zijn de betrekkingen ronduit vijandig. Nu de minder anti-Russische miljardair Ivanisjvili premier van Georgië is,begint het contact zich te normaliseren.

Ze maken onderling voortdurend ruzie over het bezit van kleine eilandjes, maar vandaag komen vertegenwoordigers van China, Japan en Zuid-Korea bijeen in Seoul om te onderhandelen over een vrijhandelsovereenkomst. Analisten zeggen dat de buurlanden beseffen dat hun economische voorspoed gebaat is bij rust.

Woensdag 27 maart

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba wordt het proces heropend tegen de oppositieleider Andualem Arage en de journalist/blogger Eskinder Nega. Zij kregen vorig jaar zomer – nog onder de in augustus overleden sterke man, premier Meles Zenawi – zware straffen opgelegd omdat ze door hun lidmaatschap van een oppositiegroep in ballingschap betrokken zouden zijn geweest bij ‘terreurdaden’. Arage kreeg levenslang, journalist Nega achttien jaar.

Donderdag 28 maart

In Tunis wordt de al enkele malen uitgestelde uitspraak verwacht in het proces tegen de deken van een faculteit van de universiteit van Tunis, Habib Kazdaghli. Deze wordt beschuldigd van geweld tegen een studente metgezichtssluier. Hij kan vijf jaar cel krijgen.

President Barack Obama ontvangt vier Afrikaanse leiders in het Witte Huis: zijn ambtsgenoten Ernest Bai Koroma van Sierra Leone, Joyce Banda van Malawi, premier José Maria Pereira Neves van Kaapverdië en president Macky Sall van Senegal. Het bezoek onderstreept het strategisch belang dat van goede betrekkingen met democratische partners in sub-Sahara Afrika, aldus het Witte Huis.

Meer dan 190 landen hebben de afgelopen twee weken op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties onderhandeld over een wereldwijd verdrag inzake wapenhandel. Vandaag zal blijken of er een akkoord op tafel komt over meer transparantie en controle op wapenexport, bedoeld om mensenrechtenschendingen te voorkomen en om te voorkomen dat conventionele wapens in verkeerde handen komen.

Op Langkawi, een archipel in de Adamanse Zee, beginnen vredesonderhandelingen tussen Thaise regering en moslimrebellen van het Nationaal Revolutionair Front in het zuidelijke grensgebied met Maleisië. De moslimgemeenschap voelt zich achtergesteld bij de overwegend boeddhistische bevolking van Thailand. Bij aanslagen en aanvallen zijn de afgelopen jaren meer dan vijfduizend doden gevallen. Buurland Maleisië heeft bewerkstelligd dat de partijen nu om de tafel gaan zitten.

De traditie wil dat katholieke geestelijken vandaag, op Witte Donderdag, de voeten van een twaalftal anderen wassen. In het verleden waste de paus meestal de voeten van geestelijken of geselecteerde leken in de Sint Pieter. Maar paus Franciscus had als aartsbisschop van Buenos Aires al andere accenten gezet, en houdt daar aan vast. Hij is eerder op Witte Donderdag naar ziekenhuizen, opvanghuizen voor armen en afkickcentra voor drugsverslaafden gegaan. Als paus gaat hij nu naar de Romeinse jeugdgevangenis Casal del Marmo om de mis op te dragen en gevangenen de voeten te wassen. Morgen, op Goede Vrijdag, loopt hij de kruisweg tegen het decor van het Colosseum.

Vrijdag 29 maart

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, de oudgediende Sergej Lavrov bezoekt zijn Oekraïense collega Leonid Kozjara in Kiev. De twee voormalige Sovjetrepublieken pokeren. Rusland wil dat Oekraïne toetreedt tot de Euraziatische Unie die het al met Kazachstan en Wit-Rusland heeft gevormd. Moskou lokt met voordelige gastcontracten. Oekraïne wil de deur naar de EU echter niet dichtgooien en probeert de keuze zo lang mogelijk uit te stellen.