Actrice Tilda Swinton slaapt zes uur in vitrine MoMa - ‘is ze gedrogeerd?’

Bezoekers van het New Yorkse Museum of Modern Arts kregen dit weekend een verrassing: tussen de kunstwerken stond opeens een vitrine, waarin Britse actrice Tilda Swinton slapend lag.

Museumbezoekers kijken naar Tilda Swinton op haar matras in een vitrine Foto The Gothamist

Bezoekers van het New Yorkse Museum of Modern Arts (MoMa) werden dit weekend verrast door de Britse actrice Tilda Swinton: die lag zo’n zes uur te slapen in een glazen vitrine. Het kunstwerk, The Maybe, werd onaangekondigd opnieuw ‘uitgevoerd’ door de Oscarwinnares. Opnieuw, want ze was al eens eerder slapend te bewonderen in de Serpentine Gallery in 1995 en een jaar later in Museo Barracco in Rome.

Twitter avatar CBSThisMorning CBS This Morning PHOTO: We’ll tell you why Tilda Swinton is sleeping in this box, ahead on @CBSThisMorning. http://t.co/70hapjHD3j

De beschrijving van het werk is niet heel uitgebreid. De museumbezoekers zien ook eigenlijk niet meer dan Swinton in een babyblauw overhemd en een spijkerbroek, slapend op een matras, haar bril naast zich. Aan het voeteneind heeft ze een kan met water. Het is in ieder geval een aparte verschijning. Het idee ervoor kwam destijds van Swinton en de Britse kunstenares Cornelia Parker.

Dit staat er op de vitrine waarin Swinton slaapt.Foto via Instagram: gallerinaoffdutyFoto via Instagram: gallerinaoffduty

‘Is ze aan de drugs?’

Het New Yorkse nieuwsblog The Gothamist liep rond in het museum en sprak met enkele bezoekers. Die hadden vooral veel vragen over het werk:

“Ik vroeg me af of ze onder invloed is van drugs. Moet ze niet naar de wc? Heeft ze zich van tevoren uitgedroogd? Ik denk ook aan bloedstolsels.”

Velen hadden geen idee dat de persoon in de vitrine bekend was, een van de bezoekers had zelfs geen idee dat Swinton levend was:

“Ze ziet er heel sereen uit. Ze ziet eruit als mijn moeder wanneer ze slaapt. Ik dacht wel dat het een kerel was.”

Het mag dan trouwens wel een verrassing zijn geweest voor de bezoekers, Swinton had al in 2005 het idee het kunstwerk weer tot leven te roepen in New York. Ze was toen voor het museum bezig met scènes voor een film voor de Sleepwalkers van kunstenaar Doug Aitken

Leuk hoor, maar waar staat het voor?

Maar wat Parker en Swinton met het kunstwerk willen overbrengen? Daar is niet echt iets over bekend. We kunnen wat gissen: zo wordt alleen de indruk gewekt dat Swinton slaapt, echt zeker weet je het niet. En het is zo dat ze het komende jaar zonder dat bezoekers het van tevoren weten, zal verschijnen. Eén grote ‘misschien’ dus. Maar of dat nou de betekenis is…

Parker staat bekend om haar excentrieke kunst. Zo liet ze in 1991 door het Britse leger een tuinhuisje opblazen, waarna ze overblijfselen zo vormde dat het leek alsof de tijd werd stilgezet mid-explosie. Ze zei ooit over haar werk:

“Ik wek dingen tot leven die zijn verwoest. Mijn werk gaat over de potentie van materialen, ook al lijkt het alsof alle mogelijkheden verdwenen zijn.”

Bekijk hieronder een interview met de kunstenares:

Swinton, daarentegen, kennen we toch vooral van films als Michael Clayton, Burn After Reading en We Need To Talk About Kevin. Recentelijker was te zien in een nieuwe clip van David Bowie. Ze heeft al eens gezegd dat ze zichzelf eigenlijk niet puur als acteur beschouwd.

Een echt staaltje performance art

Performance art,waar dit werk onder gerekend kan worden, kwam pas echt op in de jaren zestig. Een bekend werk is van kunstenaar Chris Burden, die was vastgenageld op de achterkant van een Volkswagen. Diezelfde Burden liet zich trouwens ook eens van dichtbij door zijn arm schieten. Alles voor de kunst.

Nog bekender is wellicht het werk van de Servische Marina Abramović. In hetzelfde MoMa in New York zat zij in 2010 liefst 736 en een half uur volledig bewegingsloos en stil op een stoel. Bezoekers werden uitgenodigd tegenover haar te zitten. Daarover werd een documentaire gemaakt, die vorig jaar uitkwam.

    • Frank Huiskamp