Vettel met bonje snelste in Maleisië, Van der Garde rijdt race opnieuw uit

Vettel leidend voor Webber en Hamilton tijdens de natte beginfase van de grand prix van Maleisië. Foto AFP / Roslan Rahman

Sebastian Vettel heeft op controversiële wijze in Maleisië de tweede grand prix van het Formule 1-seizoen gewonnen. De Duitser bleef in zijn Red Bull ploeggenoot Mark Webber voor. Lewis Hamilton scoorde, op ruim twaalf seconden van Vettel, zijn eerste podiumplek voor Mercedes.

Giedo van der Garde snelde in zijn Caterham van de laatste startrij naar plek vijftien, de voorlaatste plaats. Hij moest in de fysiek zwaarste race van het seizoen in het vochtige en warme Kuala Lumpur een kleine tien seconden toegeven op zijn meer ervaren teamgenoot Charles Pic.

Fernando Alonso (Ferrari) viel al in de beginfase uit nadat hij zijn voorvleugel verloor. De winnaar van de eerste race van het seizoen, vorige week in Australië, werd zevende. Kimi Raikkonen kwam er vandaag in zijn Lotus niet echt aan te pas.

Controverse tussen Vettel en Webber

Vettel en Webber waren in een hard gevecht verwikkeld om de winst. De teamleiding liet de coureurs weten elkaar vooral niet teveel in de weg te rijden, het materiaal te sparen en in slagvolgorde de race uit te rijden. Webber, aanvankelijk op kop, zag zijn ploeggenoot uiteindelijk de teamorders aan zijn laars lappen: Vettel haalde de Australiër in en reed naar de winst.

“Per ongeluk” vocht Vettel heel hard om Webber “niet expres” in te halen:
http://youtu.be/5q-MzSSCi54

Twitter avatar IrvineF1 Jordan Irvine And Sebastian Vettel says he ignored team orders by, and I quote; “mistake”… Take that how you will… #F1 #F1Buzz #RBR

“Ik deed het niet expres”, probeerde de Duitser zich later tegenover een bloedlinke Webber te verontschuldigen. Die liet zich live op televisie weinig lovend uit over zijn teamgenoot en Red Bull, dat tandenknarsend toekeek hoe Webber vrijuit sprak:

“Ik nam gas terug, zoals ons werd opgedragen, maar Vettel besloot zijn eigen gang te gaan en hij zal zoals gewoonlijk wel weer beschermd worden door het team.”

Vettel zei naderhand dat hij niet trots is op zijn zege van vandaag “omdat die eigenlijk Mark toebehoort”. Red Bull schrapte het poseren voor de traditionele post-race teamfoto.

Twitter avatar koenvergeerF1 koen vergeer #RedBull en #Vettel hadden nog tijd genoeg om hun fout goed te maken. Is ook niet gebeurd.

Vettel nieuwe koploper in WK

Hamilton kende tijdens de race een merkwaardig moment. De coureur, vorig jaar overgestapt van McLaren naar Mercedes, stopte tijdens de pitstop pardoes bij zijn oude team. Vettel is de nieuwe koploper in het klassement met veertig punten. Räikkönen volgt op 31 punten. Webber heeft er 26 verzameld, Hamilton 25.

    • Jules Seegers