Van Rompuy en Barroso naar Brussel voor ultieme poging Cyprus

Nu nog gebroederlijk naast elkaar, de vlaggen van Cyprus en de EU. Maar behoort het eiland morgen nog tot de eurozone? Foto AP / Virginia Mayo

Herman Van Rompuy zit vanmiddag het valreepoverleg voor over een reddingsplan voor Cyprus. Behalve de voorzitter van de Europese Raad schuift voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie aan. De rol van de twee EU-boegbeelden maakt duidelijk hoeveel er bij de onderhandelingen op het spel staat.

President Nicos Anastasiades en minister van Financiën Michalis Sarris zijn vanochtend vroeg naar Brussel afgereisd. Na de vergadering met onder meer Van Rompuy en Barroso overlegt het tweetal met IMF-topvrouw Christine Lagarde en Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB).

Zonder resultaat

Vanavond komt de Eurogroep opnieuw bijeen in Brussel. Nog voordat de ministers van Financiën van de overige zestien eurolanden aanschuiven, zal Cyprus met een plan moeten komen. Een woordvoerder van de Cypriotische regering noemde de situatie zaterdagnacht “zeer delicaat” nadat het overleg over het reddingsplan van Cyprus gisteren zonder resultaat bleef.

Cyprus moet voor morgen 5,8 miljard euro hebben verzameld om zo tien miljard euro aan steun te krijgen van de trojka. Als er dan geen akkoord ligt stopt de ECB met liquiditeitssteun aan de noodlijdende banken op Cyprus waardoor deze vrijwel zeker omvallen, Cyprus failliet gaat en uit de eurozone valt.

Geen fiat van trojka

Gisteren werd de hele dag onderhandeld tussen de regering in Cyprus en de trojka, waarin de Europese Commissie, het IMF en de ECB zijn vertegenwoordigd. In de loop van de avond kwamen tegenstrijdige berichten naar buiten over de voortgang, maar uiteindelijk bleef een fiat van de trojka uit.

Cyprus stelde naar verluidt voor om bedragen boven de ton bij Bank of Cyprus met een heffing van 20 tot 25 procent te belasten. Bij andere banken wil het land vier procent heffen op diezelfde vermogens. De tweede grote bank, Laika, moet worden opgesplitst in een goed en een slecht deel. Daar zijn rekeninghouders boven de ton waarschijnlijk grotendeels hun geld kwijt.