Schaatsers winnen achtervolging - zowel mannen als vrouwen goud

(Van links naar rechts) Diane Valkenburg, Ireen Wust en Marrit Leenstra in actie tijdens het onderdeel ploegachtervolging op het WK Afstanden in de Adler Arena. Foto ANP / Jerry Lampen

De Nederlandse mannen en dames hebben op het WK afstanden de gouden medaille op de ploegenachtervolging gewonnen. Jan Smeekens moest eerder op de dag genoegen nemen met een bronzen plak op ‘zijn’ afstand op het WK.

Diane Valkenburg, Ireen Wüst en Marrit Leenstra snelden in 3.00,02 minuten naar de beste tijd. De Canadese Christine Nesbitt ging in de laatste bocht onderuit, waardoor Polen in 3.04,91 het zilver pakte. Zuid-Korea (3.05,32) was goed voor brons.

Valkenburg had het aan het eind nog even lastig, maar de zege kwam geen moment in gevaar. Het was voor de tweede achtereenvolgende keer dat de Nederlandse vrouwen op het WK afstanden de snelste waren. In 2011 was Canada nog iets sneller dan Wüst, Leenstra en Valkenburg.

Voor Wüst was het de derde gouden plak in Sotsji. Eerder was de Goirlese de beste op de 1500 en 3000 meter. Op de 1000 en 5000 meter pakte ze zilver.

De reactie van de schaatsvrouwen na hun winnende race:

Ook mannen winnen goud op ploegenachtervolging

In navolging van de vrouwen wonnen ook de Nederlandse mannen de gouden medaille op de ploegenachtervolging op het WK afstanden. In Sotsji waren Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen met 3.42,03 minuten verreweg de beste. Zuid-Korea veroverde zilver, Polen brons.

De Zuid-Koreanen begonnen uitstekend en reden lang onder de Nederlandse tijd. De Aziaten konden het hoge tempo echter niet volhouden, waarna 3.44,59 nog wel goed genoeg bleek voor zilver. Polen zette 3.45,22 op het bord, Rusland werd in 3.46,59 vierde.

Kramer won eerder het toernooi al de 5000 meter. Na het goud voor Jorrit Bergsma op de 10.000 meter was de overwinning op de ploegenachtervolging de derde gouden plak voor de Nederlandse mannen in Sotsji.

Smeekens verspeelt goud op 500 meter

Smeekens won dit seizoen alle wereldbekerwedstrijden op de 500 meter, maar verspeelde in de tweede race van het wereldkampioenschap vanmiddag in Sotsji een goede uitgangspositie.

Jan Smeekens heeft genoegen moeten nemen met de bronzen plak op ‘zijn’ afstand op het WK. Smeekens won dit seizoen alle wereldbekerwedstrijden op de 500 meter, maar verspeelde in de tweede race van het wereldkampioenschap vanmiddag in Sotsji een goede uitgangspositie.

‘Het ging helemaal mis’:

Na de eerste omloop stond de Nederlander nog eerste. Maar in de tweede race sloeg Tae-Bum Mo, derde na de eerste race, genadeloos toe. De Zuid-Koreaan was eveneens sneller dan de Japanner Joji Kato, die Smeekens degradeerde naar de laagste trede van het podium.

De broers Michel en Ronald Mulder werden vierde en vijfde.

Oenema naast podium bij de vrouwen

Thijsje Oenema is vanmiddag als vijfde geëindigd op de 500 meter op de WK afstanden. In Sotsji kwam de Friezin na 38,03 seconden over de meet, wat na haar 38,16 in de eerste omloop niet genoeg was voor een medaille. Jan Smeekens snelde in de eerste omloop bij de mannen in 34,80 seconden naar winst.

De superieure Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee veroverde goud bij de vrouwen. Zilver was er voor de Chinese Beixing Wang, Olga Fatkulina uit Rusland pakte het brons.

Lee was tweemaal de snelste en prolongeerde daarmee haar titel. Oenema, die in haar laatste rit uitstekend opende, wist vorig jaar nog een bronzen plak te veroveren. Wang zette in haar tweede rit een uitstekende tijd neer (37,81) en sprong van plek vijf naar zilver. De Duitse Jenny Wolf eindigde net buiten het podium op plek vier. Ze noteerde tweemaal de vierde tijd.

Laurine van Riessen stelde teleur met 38,78 en eindigde na twee races als dertiende. Margot Boer noteerde in haar tweede rit 38,82 en werd zestiende.

    • Jules Seegers