Rebellen veroveren hoofdstad CAR, president Bozizé vlucht naar Congo

Kolonel Christian Djouma Narkoyo, woordvoerder en legerleider namens de rebellen, op archiefbeeld uit januari. Foto AFP / Patrick Fort

Hevige gevechten braken vanochtend vroeg uit in de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Séléka-rebellen veroverden Bangui enkele uren later waarop president François Bozizé het land ontvlucht is.

Reuters meldt dat Bozize de Ubangi-rivier waar Bangui aan ligt is overgestoken om zijn toevlucht te zoeken in de Democratische republiek Congo, zo meldt een regeringswoordvoerder. “De rebellen hebben de controle over de hoofdstad veroverd. Hopelijk volgen er geen represailles.” Volgens het persbureau heeft Congo nu aan de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) gevraagd om 25 familieleden van Bozizé veilig de grens over te brengen.

‘Het paleis is gevallen’

De rebellen trokken in het centrum richting het presidentiële paleis. Volgens getuigen was er flink wat geweervuur te horen. De regeringswoordvoerder zegt dat alle strategische locaties van Bangui door de Séléka bezet zijn. Ook het paleis is nu bezet: “Het paleis is gevallen, wij hebben het veroverd”, aldus een woordvoerder van de rebellen tegen Reuters.

De rebellen trokken gisteravond de hoofdstad binnen waardoor de dreiging voor Bozizé groter werd dan deze ooit was in de tien jaar dat hij aan de macht is. Volgens AP wisten de Séléka gedurende de nacht vanuit de buitenwijken het centrum te bereiken.

De opstand tegen de president begon in december en al gauw werden diverse steden veroverd op het regeringsleger. De opmars hield op toen in januari een vredesakkoord werd gesloten en Bozizé aan de macht zou blijven tot 2016. Die deal hield echter niet bijster lang stand.


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers