Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Overleg Cyprus opnieuw uitgesteld - geen nieuw tijdstip genoemd

Linkse demonstranten protesteerden vanavond in de Cypriotische hoofdstad Nicosia tegen de door de trojka geëiste maatregelen in ruil voor financiële noodhulp aan Cyprus. Foto AP / Petros Karadjias

Het overleg van de ministers van Financiën van de zeventien eurolanden over Cyprus is opnieuw uitgesteld. Het overleg zou aanvankelijk om zes uur vanavond beginnen, maar is meerdere keren uitgesteld: tot acht en negen uur, en nu zonder een nieuwe begintijd te noemen. Het wordt dus nachtwerk.

Het uitstel zou te maken hebben met het feit dat er nog geen resultaten zijn van het vooroverleg met de zogenoemde trojka. President Nicos Anastasiades en minister van Financiën Michalis Sarris zijn vanochtend vroeg naar Brussel afgereisd. Na een vergadering met onder meer Van Rompuy en Barroso overlegde het tweetal met IMF-topvrouw Christine Lagarde en Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB).

Als er geen akkkoord komt gaat Cyprus vrijwel zeker failliet

Voordat de ministers van Financiën van de overige zestien eurolanden aanschuiven, moet Cyprus met een plan komen. Een woordvoerder van de Cypriotische regering noemde de situatie zaterdagnacht “zeer delicaat” nadat het overleg over het reddingsplan van Cyprus gisteren zonder resultaat bleef. En zo’n plan lijkt er dus ook vandaag vooralsnog niet te zijn. Ondertussen wordt in de wandelgangen uiteraard al wel druk overleg gevoerd.

Cyprus moet voor morgen 5,8 miljard euro hebben verzameld om zo tien miljard euro aan steun te krijgen van de trojka. Als er dan geen akkoord ligt stopt de ECB met liquiditeitssteun aan de noodlijdende banken op Cyprus waardoor deze vrijwel zeker omvallen, Cyprus failliet gaat en uit de eurozone valt.

De tijd begint te dringen voor Cyprus:

Staatssecretaris Weekers: hulpbedrag kan al opgelopen zijn

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD), die namens Nederland in de Eurogroep zit, zei bij zijn aankomst in Brussel dat hij niet uitsluit dat dat het totale hulpbedrag inmiddels is opgelopen.

Het uitstel van de plannen van Cyprus voor hun eigen bijdrage heeft de economie van het kleine euroland al beschadigd, zei hij. Vorige week vrijdag werden Cyprus en de eurolanden het nog eens over een heffing op grote en kleine spaartegoeden, maar dat werd door het Cypriotische parlement van tafel geveegd.

In afwachting van het overleg limiteerde de Cypriotische Centrale Bank vandaag de geldopname bij de twee grootste banken van het land tot honderd euro per persoon per dag. Dit om een dreigende bankrun te voorkomen.

‘We moeten moed hebben en geduld’:

Protest in hoofdstad Cyprus

Ondertussen gingen enkele honderden mensen vanavond in de Cypriotische hoofdstad Nicosia de straat op om te protesteren tegen wat zij het “spaardictaat uit Brussel” noemen. De communistische AKEL-partij, de socialistische partij EDEK en een linkse vakbond hadden tot de demonstratie opgeroepen.

De demonstratie had plaats bij het hoofdkantoor van de Europese Unie in Nicosia. De betogers scandeerden leuzen als “Wij worden niet de slaven van de 21e eeuw” en “De arbeiders gaan niet boeten voor de fouten van de banken.” Sommige betogers scandeerden leuzen tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens de politie verliep de demonstratie vreedzaam.