Argentijns-Nederlandse rechter verdacht van misdaden tijdens junta

Demonstratie in Argentinië voor de vervolging van leden van de junta. Foto ANP / EPA / Sergio Goya

De in Nederland geboren Argentijnse rechter Pedro Federico Hooft wordt verdacht van mensenrechtenschendingen tijdens de Argentijnse militaire dictatuur. Justitie in Argentinië wil de 70-jarige nu dwingen een verklaring af te leggen en eist een reisverbod uit vrees dat hij naar Nederland vlucht.

Meer dan twintig personen willen al jaren dat Hooft terechtstaat. Zij zijn ervan overtuigd dat hij in zijn functie als rechter weet had van illegale detentiecentra tijdens de Vuile Oorlog (1976-1983).

Geschorst, maar Hooft geniet immuniteit

De rechter zou de centra hebben bezocht en tevens niets hebben gedaan om de ontvoering en moord op een groep advocaten in juli 1977 te voorkomen, een gebeurtenis die bekend staat als de Nacht van de Stropdassen.

Hooft werd begin deze maand in verband met de aantijgingen geschorst, maar behoudt formeel het ambt van rechter, waardoor hij immuniteit geniet. Hij weigerde vorige week een verklaring af te leggen, aldus de aanklagers.

“Hij misbruikt zijn positie als rechter als strategie in deze zaak. Wij houden er ook serieus rekening mee dat hij naar Nederland vlucht.”

‘Klopt niets van’

Justitie wil nu dat de rechtbank Hooft, die in Mar del Plata een paar honderd kilometer ten noorden van Buenos Aires woont, dwingt om alsnog een verklaring af te leggen. Verschillende mensenrechtenorganisaties zien het liefst dat Hooft direct gearresteerd wordt in de zaak, die zij samen met nabestaanden, al sinds 2006 van de grond proberen te krijgen. Hooft wordt in 148 zaken verdacht, meldt persdienst Novum.

“Mijn vader heeft absoluut niet de intentie om te vluchten en heeft er niet eens de middelen voor. Hij wil juist aantonen dat er niets klopt van de beschuldigingen en werkzaam blijven als rechter. Hij heeft alle hoop dat de waarheid boven tafel komt.” - Hoofts zoon en tevens advocaat.

Volgens de zoon van Hooft wordt zijn vader beschuldigd om een persoonlijk geschil en is hij juist altijd geprezen omdat hij tijdens de militaire dictatuur kritisch was. Hooft en zijn familie, afkomstig uit Utrecht, vertrokken in 1948 naar het Zuid-Amerikaanse land waar hij in 1965 tot Argentijn genaturaliseerd werd. Hooft is in Argentinië een vooraanstaand bio-ethicus en kreeg bekendheid omdat hij voorstander is van euthanasie in het voornamelijk katholieke land.

‘Op korte termijn duidelijkheid’

Hooft laat via zijn zoon weten dat hij de Nederlandse nationaliteit niet meer bezit. Advocaat Cesar Sivo, die nabestaanden van slachtoffers bijstaat, zegt echter zeker te weten dat Hooft naast de Argentijnse ook nog de Nederlandse nationaliteit heeft. Volgens Novum vermoedt justitie dit ook, maar kan dit niet met zekerheid zeggen.

Sivo verwacht dat er op korte termijn duidelijkheid komt over de eis van justitie om Hooft een verklaring te laten afleggen en het reisverbod. De raadsman denkt dat er binnen een jaar een proces tegen Hooft kan beginnen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat in een reactie weten niet op de hoogte te zijn van deze zaak.

    • Jules Seegers