Musharraf maakt na ballingschap omstreden terugkeer in Pakistan

De voormalige legerleider Musharraf eerder vandaag in Dubai voor zijn overstap richting Karachi. Foto AFP / Aamir Qureshi

Pervez Musharraf heeft vandaag zijn zelfverkozen ballingschap verbroken door naar zijn vaderland Pakistan te vliegen. De oud-president keerde vanochtend na ruim vier jaar terug in Karachi om mogelijk een omstreden politieke comeback te maken.

Musharraf is onderwerp van een justitieel onderzoek, waardoor hij =zou kunnen worden gearresteerd, en kan steevast rekenen op doodsbedreigingen van de Talibaan die hem liever dood dan levend zien, meldt AP vanochtend. Maar de 69-jarige heeft zijn onderkomen in Londen verlaten om zijn imago op te poetsen.

Direct weggevoerd door veiligheidstroepen

De voormalig leider werd bij aankomst in Karachi direct weggevoerd door veiligheidstroepen. Musharraf kreeg niet de kans honderden aanhangers op het vliegveld te begroeten en werd meegenomen in een konvooi van een tiental voertuigen.

Sinds de voormalig generaal in augustus 2008 werd afgezet kampt Pakistan met een krimpende economie, moslimextremisme en een gespannen relatie met de Verenigde Staten. Dit onder meer vanwege de drone-aanvallen waarbij burgers omkomen en de operatie waarbij Osama Bin Laden omkwam.

Verkiezingen

Musharraf kan rekenen op de woede van moslim militanten omdat hij in de ‘war on terror’ samenwerkte met de Amerikanen. Verwacht wordt dat de oud-president de komende verkiezingen in mei zal willen beïnvloeden of zelfs zal trachten mee te dingen naar nieuw leiderschap. Het wordt voor het land de eerste keer dat een democratisch gekozen regering wordt opgevolgd door een tweede volksvertegenwoordiging.

Of Musharraf daadwerkelijk een impact kan maken is de vraag. De verkiezingen van 11 mei kent favorieten als Nawaz Sharif, de man die door Musharraf werd afgezet middels een militaire coup, en de populaire oud-cricketspeler Imran Khan.

    • Jules Seegers