Leider Syrische Nationale Coalitie stapt moedeloos op

Moaz al-Khatib eerder deze maand tijdens een bijeenkomst van de SNC in Istanbul. Foto AFP / Ozan Kose

De Syrische oppositieleider Mouaz al-Khatib treedt af. De voorman van de Syrische Nationale Coalitie ziet geen heil meer in het voorzetten van zijn werk omdat zijn functie hem aan handen en voeten bindt, maakte hij vandaag op Facebook bekend.

Al-Khatib wil “in vrijheid werken” en die krijgt hij naar eigen zeggen niet binnen de “officiële instituten”. Ook gaf hij lucht aan zijn teleurstelling over zijn overleg van gisteren met de Europese Unie, “dat niets heeft opgeleverd”.

Eerder deze maand beklaagde Al-Khatib zich in NRC Handelsblad al over de fluwelen handschoenen waarmee het Westen de opstand in Syrië aanpakt. Hij zei toen onder meer dat als het Westen de Syrische oppositie geen wapens levert, het zich dan ook niet hoeft te bemoeien met Syrië na de val van Assad:

“Ik vraag alleen maar om de wapens die we nodig hebben om ons te verdedigen. Ik kreeg [vorige week] in Rome echter te horen dat er internationaal hiervoor geen steun is. Akkoord, maar zorg dan in elk geval dat de dagelijkse wapenleveranties aan het regime gestopt worden.”

Al-Khatib stelde in februari voor een dialoog aan te gaan met het regime. De regering reageerde positief maar aan de voorwaarden die beide partijen stelden alvorens om de tafel te gaan werd nimmer voldaan.

De teruggetreden leider was voorheen imam in de Omajjadenmoskee; de belangrijkste moskee in Damascus waar eerder deze week nog een dodelijke aanslag werd gepleegd op een voorname imam die het regime van Assad steunde. Hij verliet Syrië en werd daarop in november aangesteld als leider van de Syrische Nationale Coalitie (SNC). De SNC verenigde vorig jaar allerhande oppositiegroepen om de onderlinge samenwerking te verbeteren en het overleg met buitenlandse bondgenoten te vergemakkelijken. Maar veel rebellen erkennen het gezag van de SNC niet en volgen nog altijd hun eigen koers.

SNC-premier Hitto vandaag door Liga uitgenodigd

Vorige week werd de westers opgeleide Ghassan Hitto aangesteld als premier die een regering moet gaan vormen voor gebieden die op het regime zijn veroverd. Qatar nodigde Hitto vandaag uit voor de tweedaagse top van de Arabische Liga die dinsdag in het Golfstaatje begint. Of hij de uitnodiging aanneemt is nog niet duidelijk.

Qatar is een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische oppositie en heeft er al meermalen bij de andere leden van de Liga op aangedrongen de rebellen wapens te leveren. Nu premier Hamad bin Jassim Al Thani voor de Syrische tegenpremier een plaats aan tafel inruimt kan de oppositie zelf haar zaak bij de leden van de Liga bepleiten.

Hitto krijgt vermoedelijk niet van alle Ligaleden het warme welkom dat Bin Jassim hem vandaag beloofde. Onder meer Irak kijkt met argusogen naar de campagne die Qatar voor de Syrische oppositie voert. De Iraakse regering wil de Syrische president Bashar al-Assad nog niet volledig laten vallen.

    • Jules Seegers