Kerry maant Irak tijdens bezoek: blokkeer Iraanse hulp aan Syrië

John Kerry eerder deze week bij aankomst in Ramallah voor een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

John Kerry heeft vandaag een onaangekondigd bezoek gebracht aan Irak. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wil er bij de regering in Bagdad op aandringen het luchtruim voor Iraanse wapentransporten naar Syrië te sluiten. Ook moet Bagdad werk maken van democratische hervormingen en verzoening tussen de kiftende bevolkingsgroepen.

Kerry was al in de buurt; hij bezocht de afgelopen dagen samen met president Barack Obama Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië. Hij greep de gelegenheid aan om in eigen persoon nog eens in Bagdad te onderstrepen dat de Verenigde Staten willen dat er een eind komt aan de Iraanse militaire steun voor de Syrische regering.

Volgens stafleden van Kerry is het ook in het belang van Irak dat het buurland niet nog verder afglijdt in de bloedige burgeroorlog en moet Bagdad daarom een stokje steken voor de militaire hulp aan de regering in Damascus.

De minister is deze week in het Midden-Oosten te vinden om het vredesproces aldaar nieuw leven in te blazen.

    • Jules Seegers