Hollande wil meer troepen naar CAR om Franse burgers te beschermen

De Franse president François Hollande wil extra troepen sturen naar de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) om Franse burgers in dat land te beschermen. Dat meldt persbureau Reuters. Rebellen hebben de president van CAR verjaagd en de hoofdstad ingenomen.

Inwoners verlaten hoofdstad Bangui in de Centraal Afrikaanse Republiek, nadat die door rebellen is ingenomen. Foto Reuters / Reuters TV

De Franse president François Hollande wil extra troepen sturen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) om Franse burgers in dat land te beschermen. Dat meldt persbureau Reuters. Rebellen hebben de president van CAR verjaagd en de hoofdstad ingenomen.

Om hoeveel extra Franse troepen het precies zal gaan, zei Hollande niet in de toespraak waarop Reuters zich baseert. Wel zei hij overleg te hebben gehad met VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon en de president van Tsjaad Idriss Deby, een buurland van CAR dat ook met Frankrijk samenwerkt in de strijd in Mali.

Séléka-rebellen in de CAR trokken gisteravond via hevige gevechten de hoofdstad Bangui binnen. Volgens AP wisten de Séléka gedurende de nacht vanuit de buitenwijken het centrum te bereiken. De president van het land, François Bozizé, wist te ontkomen naar Congo.

De opstand tegen president Bozizé begon in december. Al gauw werden diverse steden veroverd op het regeringsleger. De opmars stopte even toen in januari een vredesakkoord werd gesloten, waarin werd bepaald dat Bozizé aan de macht zou blijven tot 2016. Die deal hield echter niet lang stand.

President Bozizé ontvlucht Centraal-Afrikaanse Republiek:

Gevechten en plunderingen in hoofdstad CAR:

    • Niels Posthumus