Geweld bij Frans protest tegen homohuwelijk - ‘Hollande, aftreden’

Demonstranten scanderen slogan tegen het homohuwelijk en tegen president Hollande in Parijs. Foto Reuters / Mal Langsdon

Bij het grootschalige protest in Frankrijk tegen de legalisering van het homohuwelijk is de politie vandaag slaags geraakt met betogers. Honderdduizenden Fransen waren naar Parijs gekomen om te ageren tegen een wetsvoorstel dat het voor homoseksuelen mogelijk moet maken om te trouwen en om kinderen te adopteren.

De eerste paar uur van het protest verliepen vreedzaam. Toen het protest moest worden beëindigd probeerden zo’n honderd jongeren door te dringen tot de Champs-Elysées, die door de politie was afgezet. De aanwezige agenten zetten traangas in om de jongeren terug te dringen. Steeds meer betogers wisten echter via steegjes toch op de Champs-Elysées te komen. De politie zette opnieuw traangas in, maar kon niet beletten dat de demonstranten in groten getale naar de Champs-Elysées trokken. “Hollande, aftreden!”, scandeerden de betogers.

Volgens een bron bij de politie zijn twee mensen gearresteerd, aldus persbureau AP. De opkomst was groot, maar waarschijnlijk niet zo groot als de organisatoren wilden doen geloven. NRC-correspondent Peter Vermaas op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Politie telt 300 000 demonstranten in Parijs tegen homohuwelijk en adoptie, organisatie ziet er 1,4 miljoen.

Protest in Parijs tegen homohuwelijk:

Het lagerhuis van het Franse parlement gaf vorige maand met een ruime meerderheid zijn goedkeuring aan de wet die ook homoseksuele stellen het recht geeft te trouwen en kinderen te adopteren. Net als in die kamer maakt de socialistische partij van president François Hollande in de senaat de dienst uit.

Maar de regelmatige massademonstraties tegen de liberalisering van de huwelijkswetgeving knabbelen aan het draagvlak voor het wetsvoorstel. Volgens opiniepeilers slinkt het aantal voorstanders, die lang een ruime meerderheid van de Fransen uitmaakten, langzaam maar zeker.