Gesprekken Cyprus in ‘zeer delicaat’ stadium, president naar Brussel

Diverse protesten gisteren in Cyprus tegen de harde hand van de trojka, onder meer hier bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland in Nicosia. Foto AFP / Talar Kalajian

De president van Cyprus vliegt vanochtend naar Brussel om daar een ultieme poging te wagen zijn land te behoeden voor een bankroet. De gesprekken met de trojka bevinden zich volgens Nicos Anastasiades in een “zeer delicaat” stadium nadat deze gisteravond werden afgebroken.

Cyprus wil van de trojka, die bestaat uit de EU, het IMF en de ECB, een noodlening maar moet daarvoor uiterlijk vandaag kunnen aantonen dat het voldoende kan meebetalen aan het reddingsplan om de bankensector staande te houden. De trojka wil een bijdrage zien van rond de 5,8 miljard euro.

Cyprus slaat minder optimistische toon aan

De regering van Cyprus bestempelde de situatie vannacht als “zeer moeilijk”, meldt Reuters. “De deadlines zijn zeer strak.” Anastasiades arriveert in de loop van de morgen in Brussel. Hij zal in gesprekken met IMF-topvrouw Christine Lagarde en later vanmiddag of vanavond met de Europese ministers van Financiën moeten aantonen dat zijn land aan de eisen van de trojka kan voldoen, óf een soepelere regeling zien te treffen.

De toon van de regering is flink anders dan bij eerdere uitlatingen over de vorderingen omtrent het noodplan. De afgelopen dagen werd nog wel eens voorzichtig optimistisch gedaan over het ontvangen van de 10 miljard euro aan noodsteun.

Maar wordt vandaag geen deal bereikt, trekt de ECB de steun aan Cypriotische banken terug waardoor deze vrijwel zeker zullen omvallen en Cyprus uit de eurozone zal worden gedrukt.

Mogelijk nieuwe poging spaargeldheffing

Onduidelijk is nog steeds of de trojka en Cyprus het gisteravond eens zijn geworden over een nieuwe omstreden spaargeldheffing. Spaarders met meer dan een ton bij Cyprus’ grootste bank zouden 20 procent moeten inleveren, op saldo’s bij kleinere banken zou 4 procent worden belast.

Eerder deze week werd een soortgelijke maatregel nog massaal weggestemd in het parlement. Welk akkoord er ook wordt bereikt vandaag, het Cypriotische parlement zal ook daar akkoord op moeten geven.

    • Jules Seegers