Dit doet 25 jaar eenzame opsluiting met je (en drie andere longreads)

Op nrc.nl/longreads selecteren we de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Iedere zondag maken we een overzichtje. Deze week lazen we onder meer over een man die al vijfentwintig jaar in een isoleercel zit en een steenrijke en ijdele Saudische prins.

‘Erger dan de doodstraf’

Zelf vond hij ook dat hij de doodstraf verdiende, maar het werd levenslang in een isoleercel. Vanuit die cel schrijft William Blake hoe het is om al vijfentwintig jaar in eenzame opsluiting te leven op een paar vierkante meter. Een leven waarbij alle dagen hetzelfde zijn, de échte verveling toeslaat en je probeert niet net zo gek te worden als de andere gevangen. Gevangenen die je de hele dag hoort schreeuwen en raaskallen. Het verhaal dat Blake schreef voor de Prison Law Writing Contest van de Yale Law Journal leverde hem een eervolle vermelding op (4.166 woorden, ongeveer 19 minuten leestijd).

De prins van 20 miljard die zich ondergewaardeerd voelt

Het Amerikaanse zakenblad Forbes publiceert elk jaar een lijst met ‘s werelds miljardairs. Dit jaar op plaats 26: de Saudische prins Alwaleed. Volgens Forbes heeft de rijkste man van het Midden-Oosten een vermogen van 20 miljard dollar.

Prins Alwaleed vindt dat een regelrechte belediging. Volgens de man achter Kingdom Holding wordt hij door het tijdschrift voor bijna tien miljard dollar ondergewaardeerd. In een artikel slaat Forbes terug. De samensteller van de lijst schrijft hoe van alle 1.426 miljardairs er niet één is om zo zijn best doet om invloed uit te oefenen als de ijdele prins. (3.948 woorden, ongeveer 18 minuten leestijd).

‘Ik sterf tenminste nog samen met mijn vrienden’

In december werd de Amerikaanse correspondent Richard Engel samen met enkele collega’s in Syrië gegijzeld door een groep aan Assad gelieerde mannen. Ze worden geblinddoekt, de gijzelnemers halen morbide grappen met ze uit en ze worden diverse keren verplaatst. Na vijf dagen in doodsangst kon Engel ontsnappen. Voor Vanity Fair schreef hij het verhaal op (6.274 woorden, ongeveer 29 minuten minuten leestijd).

Tien jaar na de Amerikaanse inval in Irak: dit stuk voorspelde het drama toen al

Het was deze week tien jaar geleden dat de Amerikanen Irak binnenvielen. Een paar maanden vóór 20 maart 2003 schreef journalist James Fallows een stuk over wat ingrijpen op de langere termijn zou betekenen. Hij zat er, zo weten we nu, niet ver naast. Samenvattend: je kunt geen oorlog beginnen en weer vertrekken zodra die gewonnen is. Er zijn geen autoriteiten, infrastructuur is vernield, burgers zijn gesneuveld, ziekenhuizen zitten vol, Irakezen zinnen op wraakacties. En de verantwoordelijkheid voor al die problemen draagt Amerika (10.127 woorden, ongeveer 46 minuten minuten leestijd).

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak.

Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’. Ook doordeweeks tijd? Volg dan het blog.

    • Lex Boon en Peter Zantingh