Dit doet 25 jaar eenzame opsluiting met je

Foto ANP / Erik van 't Woud

Zelf vond hij ook dat hij de doodstraf verdiende. In 1987 moest de 23-jarige William Blake voor de rechter verschijnen vanwege een drugsaanklacht. In een poging te ontsnappen greep hij het wapen van een agent en schoot twee mensen neer, waarvan er één overleed.

Hoewel de rechter van mening was dat Blake een “eeuwigheid in de hel verdiende”, kon hij hem de doodstraf niet opleggen. Het werd een gevangenisstraf van 77 jaar, uit te zitten in een isoleercel. In een verhaal dat Blake inzond voor de Prison Law Writing Contest van de Yale Law Journal vertelt hij wat vijfentwintig jaar eenzame opsluiting met je doet.

“Had I known in 1987 that I would spend the next quarter-century in solitary confinement, I would have certainly killed myself. If I took a month to die and spent every minute of it in severe pain, it seems to me that on a balance that fate would still be far easier to endure than the last twenty-five years have been.”

Het verhaal van Blake over de dagen die allemaal hetzelfde zijn, de échte verveling en mensen die langzaam gek worden leverde hem een eervolle vermelding op bij de schrijfwedstrijd voor gevangenen. Solitary Watch, een website van mensenrechtenactivisten, publiceerde het artikel.

Lees het hele verhaal van William Blake op de site van Solitary Watch (4.166 woorden, ongeveer 19 minuten leestijd).

    • Lex Boon