Deel Nederlandse ziekenhuizen maakt sterftecijfers openbaar

Het Martini Ziekenhuis op het Van Swietenplein in Groningen. ANP / Vincent Jannink

Zes ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers per aandoening openbaar gemaakt. 65 ziekenhuizen publiceerden hun algemene sterftecijfer over 2011. Dat meldt RTL Nieuws, dat om de cijfers had gevraagd.

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond, het Martini Ziekenhuis Groningen, het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer, het UMC Utrecht en de Isala Klinieken in Zwolle hebben laten zien wat de sterftecijfers zijn per diagnose. Zo is te zien of ze hoger of lagen scoren dan het landelijk gemiddelde in het geval van vijftig aandoeningen, zoals hartinfarct, longontsteking of maagkanker.

Van de 93 ziekenhuizen was er ook een aanzienlijk deel dat de cijfers niet wenste te openbaren. Bij sommige van hen is de registratie niet betrouwbaar genoeg. Tien ziekenhuizen houden de cijfers liever intern, terwijl ze wel voorhanden zijn.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) laat in een reactie aan RTL Nieuws weten blij te zijn met de geopenbaarde cijfers. Ze zegt het heel belangrijk te vinden dat kwaliteitsinformatie en kwaliteitsverschillen inzichtelijk zijn voor patiënten.

    • Niels Posthumus