De prins van 20 miljard die zich ondergewaardeerd voelt

Het Amerikaanse zakenblad Forbes publiceert elk jaar een lijst met ‘s werelds miljardairs. Dit jaar op plaats 26: de Saudische prins Alwaleed. Volgens Forbes heeft de rijkste man van het Midden-Oosten een vermogen van 20 miljard dollar. Prins Alwaleed vindt dat een regelrechte belediging.

Prins Alwaleed tekent voor de koop van een 'Airbus A308 Flying Palace', de VIP-versie van het vliegtuig. Voordat het toestel werd geleverd verkocht hij hem alweer door. Wel is hij nog steeds de enige privé-eigenaar van een Boeing 747, een vliegtuig met een troon aan boord. Foto EPA

Het Amerikaanse zakenblad Forbes publiceert elk jaar een lijst met ‘s werelds miljardairs. Dit jaar op plaats 26: de Saudische prins Alwaleed. Volgens Forbes heeft de rijkste man van het Midden-Oosten een vermogen van 20 miljard dollar.

Prins Alwaleed vindt dat een regelrechte belediging. Volgens de man achter Kingdom Holding wordt hij door het tijdschrift voor bijna tien miljard dollar ondergewaardeerd. Na publicatie van de lijst begin deze maand reageerde hij dan ook woedend. Hij hekelde de methodiek van Forbes en beschuldigde het blad van het is diskrediet brengen van investeerders uit het Midden-Oosten.

Niet veel later sloeg Forbes terug. In een uitgebreid artikel schetst Kerry Dolan, verantwoordelijk voor de lijst, hoe obsessief Alwaleed met de lijst en zijn imago bezig is. Hij stuurt covers van internationale tijdschriften, waarop hij zichzelf heeft gephotoshopt, naar journalisten en zijn eigen persdienst houdt de wereld continu op de hoogte van de ‘belangrijke ontmoetingen’ die de prins heeft. Van alle 1426 miljardairs die op de lijst staan gaat Alwaleed het verst in pogingen invloed uit te oefenen op de lijst, aldus Forbes.

In 2006 when FORBES estimated that the prince was actually worth $7 billion less than he said he was, he called me at home the day after the list was released, sounding nearly in tears. “What do you want?” he pleaded, offering up his private banker in Switzerland. “Tell me what you need.”

Lees het hele artikel, waarin Alwaweed wordt beschuldigd van het manipuleren van beurskoersen, op de site van Forbes (3.948 woorden, ongeveer 18 minuten leestijd).

Meer weten of Alwaweed? Lees dan ook dit profiel dat deze week bij Vanity Fair verscheen (5.465 woorden, ongeveer 26 minuten leestijd).

    • Lex Boon