‘De dijkbewaker’ is overleden – wie was Miguel Pourier precies?

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo en Miguel Pourier, voormalig minister-president van de Antillen (rechts), voor een portret van koningin Beatrix. Foto ANP

De oud-premier van de Nederlandse Antillen, Miguel Pourier, stierf afgelopen nacht op 74-jarige leeftijd. Hij overleed aan een herseninfarct. Pourier vergeleek zichzelf vaak met een dijkbewaker, schrijft NRC-verslaggever Danielle Pinedo.

Roderick Pieters, de gevolmachtigd minister van Curaçao, bevestigde het overlijden van Pourier vandaag. Pourier werd geboren op Bonaire en was in de jaren negentig oprichter van de stichting Pro Antia Restruktura (PAR), nadat hij in 1979 al korte tijd interim-minister-president was geweest.

Moeilijke periode na winst bij verkiezingen 1994

Met PAR behaalde jij bij een referendum in 1993, over de staatsrechtelijke structuur van de Antillen, een grote overwinning. Bijna 75 procent van de stemmers wilde net als hij de eilanden bij elkaar houden. Daarna vormde Pourier PAR om tot een politieke partij. Hij won er de verkiezingen van 1994 mee.

Maar juist daarna brak een moeilijke periode voor hem aan. In zijn periode als premier moesten de Nederlandse Antillen fors bezuinigen om in aanmerking te komen voor hulp van het Internationaal Monetair Fonds. Pinedo schrijft:

De premier wilde een eind maken aan de corruptie en het financiële wanbeleid op de Curaçao, maar kreeg te maken met fel verzet. Toen hij met de saneringen begon, waren de protesten soms zo hevig, dat hij via een omweg met de boot het regeringsgebouw moest bereiken.

Pourier was van 1994 tot 1998 minister-president, en van 1999 tot 2002 opnieuw.

Een minister-president die hield van beeldspraak

Pourier hield van beeldspraak. Zo vergeleek hij zichzelf vaak met een dijkbewaker, schrijft Pinedo:

Als minister-president van de Antillen deed hij jarenlang zijn best het water tegen te houden, maar zo nu en dan sijpelde er toch wat door. Dat kostte hem heel wat jaren van zijn leven, verzuchtte hij in 1996, tijdens zijn tweede van drie premierschappen.

Pourier zal worden herinnerd als een sober, integer en moedig politicus, die harde ingrepen niet schuwde, vervolgt Pinedo. In Nederland was hij populair, maar op Curaçao vonden sommigen hem een dictator, zei hij zelf.

Pourier keerde zich in 2002 van de politiek af, nadat met het IMF was afgesproken dat Nederland financieel zou bijspringen na een grootschalige saneringsoperatie in 2001. Toen het kabinet Kok II dat niet deed, voelde Pourier zich verraden door Nederland.

Lees het hele artikel van Danielle Pinedo over Miguel Pourier morgen in NRC Handelsblad.