D66’er Van Boxtel ziet tussenformatie wel zitten - ook Wiegel pleitte daar al voor

Rogier van Boxtel op archiefbeeld. Foto ANP / Michael Kooren

D66 is bereid om na een tussenformatie toe te treden tot het kabinet. Dat zei D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Roger van Boxtel vanavond in het televisieprogramma Oog in oog.

De D66-senator ziet dat het huidige kabinet van VVD en PvdA onvoldoende draagvlak heeft maar wil wel dat het kabinet de rit uitzit. Via een tussenformatie, waarbij een of meerdere partijen aanschuiven, zou de meerderheid van het kabinet in de Eerste Kamer verzekerd kunnen worden. In ruil daarvoor zouden natuurlijk wel ministersposten beschikbaar moeten komen. Van Boxtel zei:

“Als ze zouden bellen, zijn wij bereid om aan te schuiven om te praten, want steeds maar rekenen op gedoogsteun is iets te makkelijk. Ik zou het niet onverstandig vinden omdat dit kabinet vier jaar moet blijven zitten. We hebben rust nodig op bestuurlijk niveau in Nederland en daar heb je draagvlak voor nodig.”

Van Boxtel is overigens zelf niet beschikbaar voor een ministerschap, zei hij.

In een interview met NRC Handelsblad eerder deze maand pleitte oud-VVD-leider Hans Wiegel ook al voor een tussenformatie. Hij zei toen:

“Er moet een nieuwe formatieronde komen. Je kunt aan de ChristenUnie denken om mee samen te werken, maar een tussenformatie met CDA en D66 ligt het meeste voor de hand. Dan is er sprake van een evenwichtige politieke spreiding.”