Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Centrale Bank Cyprus limiteert opname geld bij grootste banken: 100 euro per dag

Een man loopt langs een troosteloos kantoor van Bank of Cyprus in hoofdstad Nicosia. Foto AP / Petros Karadjias

De Centrale Bank van Cyprus heeft vandaag besloten dat Cyprioten voorlopig nog slechts honderd euro per dag mogen opnemen bij de twee grootste banken van het land. Daarmee moet een bankrun zoveel mogelijk worden voorkomen. Dat meldt persbureau Reuters.

Cyprus onderhandelt momenteel met de Trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over noodmaatregelen die de overheid van het euroland 5,8 miljard euro moeten opleveren. Alleen dan komt Cyprus in aanmerking voor een nieuwe lening van het IMF.

Als meest waarschijnlijke optie wordt geopperd een fikse belasting te heffen op bij de Bank of Cyprus uitstaande bedragen van boven de 100.000 euro. Bij andere, kleinere banken zou die belasting 4 procent moeten gaan bedragen.

Als reactie daarop zouden veel Cyprioten hun geld van de bank willen halen, waardoor die banken in ernstige problemen zouden komen. Met een limiet op de geldopname per dag hoopt de Centrale bank zo’n scenario zo veel mogelijk te voorkomen. Het is onduidelijk hoe lang de limiet van kracht blijft. Maar waarschijnlijk zal deze in ieder geval tot dinsdag blijven bestaan. Het gaat om een limiet bij Bank of Cyprus en Cyprus Popular Bank.

Cyprus-overleg in Brussel van start: