Algerijn Okacha opvolger Zeid bij Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb

De Algerijn Djamel Okacha, ook wel bekend als Yahia Abu El Hamam, is de opvolger van Abdelhamid Abou Zeid bij de terroristische organisatie Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM). Zeid werd enkele weken geleden gedood door soldaten van Tsjaad in het noorden van Mali.

De benoeming werd bekend gemaakt door het Algerijnse televisiestation Ennahar TV. Okacha wordt de leider van de Sahara-afdeling van de AQIM. Hij staat dichtbij Abdelmalek Droukdel, de leider van de gehele organisatie AQIM.

Okacha (34) voegde zich in 2004 bij AQIM, meldt Reuters. Hij zou hebben deelgenomen aan de aanval op militaire kampen in Mauritanië in 2005 en ook medeverantwoordelijk zijn geweest voor de dood van een Amerikaanse hulpverlener in dat land in 2009.

    • Niels Posthumus