24 maart: een heerlijke dag om nog eens even lekker te schaatsen

Er werd vandaag geschaatst in de Ryptsjerksterpolder. Foto screenshot NOS

Je zou het niet verwachten eind maart, maar er werd vandaag in Friesland door een enkeling heerlijk geschaatst. De kou van de afgelopen dagen maakte een ondergelopen weiland, waar op 8 december deze winter voor het eerst werd geschaatst, ook waarschijnlijk de plek van de laatste slagen op natuurijs.

Het ijs zou op het weiland in de Ryptsjerksterpolder zo’n drie centimeter dik zijn, maar desalniettemin sterk genoeg om een handjevol schaatsers te kunnen houden. De echte fanatiekeling liet het zich geen twee keer zeggen.

Het gras kwam weliswaar op veel plekken door het ijs heen, dus heel soepel kan de tocht niet zijn geweest. Maar ook dat mocht de schaatspret aan het begin van de (meteorologische) lente niet drukken.

Schaatsen in Frieland vandaag:

Kouderecord net niet gebroken

Ondanks het feit dat het dus een zeer bijzondere dag was om te schaatsen, is vandaag toch niet de koudste 24 maart ooit. In De Bilt kwam de temperatuur even uit op 3 graden. Dat is een tiende graad warmer dan in 1916, dat het record van de koudste 24 maart behoudt, aldus weeronline.nl.

Maar sinds 1952 is het zo laat in maart niet meer zo koud geweest. De laatste keer dat de temperaturen ook zo laag waren in maart, was op 29 maart 1952. Toen bleef het kwik steken op 0,1 graad boven nul. Normaal ligt de temperatuur eind maart rond 8 graden.

Vanochtend lag de gevoelstemperatuur in Groningen op -15. Die gevoelstemperatuur werd veroorzaakt door de harde, ijzige oostenwind in een groot deel van het land. Op sommige plaatsen werden windstoten gemeten van 90 kilometer per uur.

In het zuiden viel vanochtend nog een flink pak sneeuw. In Zeeland en Brabant viel plaatselijk zo’n drie tot zeven centimeter, en in Limburg plaatselijk zelfs tien centimeter. Van sneeuw hadden de schaatsers in Friesland gelukkig geen last. Zij gingen het ijs op onder het genot van een heerlijk (lente)zonnetje.

In het zuiden viel een dik pak sneeuw:

    • Niels Posthumus