Zege Sablikova op 5000 meter - zilver Wüst

Ireen Wüst tijdens haar 5.000 meter vandaag. Ze werd tweede. Foto Reuters / Grigory Dukor

Martina Sablikova is voor de zesde keer op rij wereldkampioene op de 5000 meter geworden. De 25-jarige Tsjechische bleef bij het WK afstanden in Sotsji op de langste afstand als enige onder de zeven minuten: 6.54,31. Ireen Wüst (7.02,96) werd op gepaste afstand tweede.

De Duitse Claudia Pechstein pakte in 7.04,07 minuten brons, meldt persbureau Novum.

Voor Wüst staat de teller dit toernooi op vier medailles. Ze won de 1500 en 3000 meter. Op de kilometer pakte ze zaterdag net als op de 5000 meter zilver. Zondag rijdt ze nog de ploegenachtervolging.

Linda de Vries en Diane Valkenburg moesten zich tevreden stellen met respectievelijk de vierde en de vijfde plaats. Met hun tijden van 7.09,34 en 7.09,57 kwamen ze ruimschoots tekort om Pechstein van het podium te houden. De 41-jarige Duitse pakte eerder al brons op de 3000 meter.

De wereldtitel op de 5000 meter betekent voor Sablikova een hoogtepunt in een verder teleurstellend seizoen. De Tsjechische stelde als gevolg van een slepende rugblessure teleur op het EK allround en moest het WK allround zelfs laten schieten. Donderdag eindigde ze op de 3000 meter in Sotsji als tweede achter Wüst.

    • Niels Posthumus