‘Verbruggen zette Fransen onder druk’

Hein Verbruggen, voormalig voorzitter van de internationale wielerfederatie UCI en erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), is opnieuw in een kwaad daglicht gesteld. Na kritiek op zijn rol in de affaire Lance Armstrong heeft Marie-George Buffet, de Franse oud-minister van Sport, de Nederlander beschuldigd van het oneigenlijk uitoefenen van druk.

De actie van Verbruggen had te maken met de kandidatuur van Parijs voor de Olympische Spelen in 2008. Als voorzitter van de IOC-inspectiecommissie heeft Verbruggen volgens Buffet gevraagd nieuwe anti-dopingregels niet in te voeren. De Franse regels waren aangescherpt na de dopingonthullingen in de Tour Dopage in 1998. Buffet suggereert een causaal verband tussen het verzoek van Verbruggen en de kans op toewijzing van de Spelen.

Buffet vertelde de commissie, die naar aanleiding van de Armstrong-zaak onderzoek doet naar doping in Frankrijk, dat ze zich door Verbruggen onder grote druk gezet voelde.

Verbruggen, die voor commentaar onbereikbaar was, heeft tegenover de NOS wel gereageerd. In een schriftelijke verklaring meldt hij dat het olympisch Host City Contract voorschrijft dat tijdens Spelen IOC-reglementen van kracht zijn, ook voor de dopingcontrole. Verbruggen: „Dat levert weinig problemen op behalve wanneer er een wet van kracht is die andere regels voorschrijft. Dat was in Frankrijk het geval. De oplossing voor de Franse kandidatuur was dat hun wet tijdens de Spelen voor twee weken opgeschort zou worden.”