Van Gaal zet Nederlands elftal geheel naar zijn hand

Oranje won met 3-0 van Estland en krijgt het WK van 2014 in Brazilië steeds scherper in het zicht.

Robin van Persie scoort stijlvol 2-0. Foto Robert Vos

Louis van Gaal is de experimenteerfase met Oranje voorbij. De contouren van het vernieuwde Nederlands elftal worden steeds duidelijker zichtbaar. Met de eredivisie als kweekvijver zette de bondscoach de ploeg in een half jaar tijd naar zijn hand. Het rigoureuze vernieuwingsproces wordt ondersteund door de goede resultaten. Nederland won gisteravond met 3-0 van Estland en lijkt na vijf zeges op rij al vrijwel zeker van plaatsing voor het WK van 2014 in Brazilië.

Na het mislukte EK in Polen en Oekraïne stond Van Gaal voor de opdracht een nieuw Nederlands elftal te bouwen dat resultaat aan schoonheid moest koppelen. Op voorhand leek dat een lastige klus.

Van Gaal begon op geheel eigen wijze aan zijn tweede tijdperk als bondscoach en liet zich door en niemand de wet voorschrijven. Reputaties zijn voor hem niets waard. Iedere international, van Robin van Persie tot Wesley Sneijder, diende zich opnieuw te bewijzen. Wie niet aan de normen van Van Gaal voldoet valt onherroepelijk af.

Van Gaal heeft al een streep door flink wat internationals gezet. Zo is de hele verdediging van het EK vervangen. Doelman Maarten Stekelenburg is in de hiërarchie gepasseerd door Kenneth Vermeer en zat gisteravond naast centrale verdediger Joris Mathijsen op de reservebank. Voormalige vaste krachten als Gregory van der Wiel, John Heitinga en Jetro Willems zitten niet eens meer bij de selectie, die dinsdag in de Arena tegen Roemenië speelt. En ook de controleurs Mark van Bommel en Nigel de Jong lijken al tot de geschiedenis van Oranje te horen. Alleen ‘de grote vier’ Van Persie, Sneijder, Rafael van der Vaart en Arjen Robben krijgen nog het vertrouwen van Van Gaal.

Het siert Van Gaal dat hij op zoek naar een nieuwe lichting internationals zijn licht laat schijnen op de eredivisie. In de ogen van de bondscoach is de Nederlandse competitie nog altijd uitermate geschikt voor jonge voetballers. Vooral in tactisch opzicht behoort de eredivisie volgens Van Gaal tot de top van wereld. De door Van Gaal uitverkoren internationals als Kenneth Vermeer, Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Kevin Strootman en Jeremain Lens krijgen onder zijn leiding een spoedcursus internationaal voetbal.

De Feyenoorder Martins Indi staat symbool voor de generatie nieuwe internationals. Een jaar geleden was de verdediger niet eens in beeld bij Jong Oranje. Onder Van Gaal deed Martins Indi alle interlands mee en maakte grote stappen. De linksbenige voetballer speelde in september tijdens zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije nog onzeker. Martins Indi was gisteravond een betrouwbare leider in de defensie, die tegen Estland één grote kans weggaf. Martins Indi is in beeld bij verschillende Europese topclubs en zal in de zomer de eredivisie waarschijnlijk vaarwel zeggen.

Martins Indi is niet de enige jonge international van wie de marktwaarde in korte tijd omhoog is geschoten. De rol van Blind leek twaalf maanden geleden nog uitgespeeld bij Ajax, maar hij kan zich nu de luxe permitteren om na te denken over een driejarige aanbieding van de Amsterdamse club. De Feyenoorders De Vrij en Janmaat staan door hun optredens in Oranje ook in de boekjes van vele internationale scouts. Janmaat viel tegen Estland op met twee assists. „Toen ik hem voor het eerst selecteerde werd ik uitgelachen”, stelde Van Gaal gisteren over Janmaat. „Ik ben blij dat hij het zo goed doet.”

Van Gaal laat met het opstellen van Strootman (23), Jeremain Lens (25) en Jonathan de Guzman (25) ook zien dat hij niet alleen kijkt naar jonge talenten. De PSV’er Strootman is zelfs als tot één van de nieuwe leiders van Oranje gepromoveerd. De middenvelder speelde tegen Estland een uur lang als aanvoerder nadat Sneijder met een liesblessure het veld moest verlaten. De kans dat Sneijder mee zal doen tegen Roemenië is nihil. Lens haalde in de vier eerdere kwalificatiewedstrijden het hoogste rendement in de aanval van Nederland, maar viel gisteravond tegen. Een kwartier voor tijd werd hij vervangen door Ruben Schaken.

Van Gaal mag dan met succes een groot aantal internationals hebben vervangen, maar tegen Estland waren het toch de geroutineerde spelers die met treffers het verschil maakten. Na een matige eerste helft, waarin Oranje volgens Van Gaal op de vleugels te weinig diepgang toonde, maakten Van der Vaart, Van Persie en Schaken de doelpunten in de Arena.

    • Koen Greven