Unicum in kerkgeschiedenis: paus en emeritus paus lunchen samen

Paus Franciscus arriveerde vanmiddag per helikopter op het buitenverblijf van emeritus paus Benedictus XVI. Foto AFP / Vincenzo Pinto

Paus Franciscus is vanmiddag gearriveerd op het buitenverblijf van emeritus paus Benedictus XVI voor een gezamenlijke lunch. Het is voor het eerst in zeshonderd jaar tijd dat twee kerkvaders in de mogelijkheid verkeren elkaar in levenden lijve te ontmoeten.

Het unicum doet zich voor omdat emeritus paus Benedictus begin vorige maand bekendmaakte op 28 februari te zullen aftreden. Sindsdien woont hij in de pauselijke residentie op de Albaanse Heuvels van het stadje Castel Gandolfo. Paus Franciscus, voorheen kardinaal Jorge Bergoglio, werd op 13 maart door zijn collegakardinalen als nieuwe paus gekozen.

Een grote menigte mensen verzamelde zich vanochtend op het centrale plein van Castel Gandolfo om een glimp op te vangen van paus Franciscus en diens voorganger. De pausen zitten vanmiddag samen aan de lunch, die bedoeld is ter nadere kennismaking en waarbij vermoedelijk ook de toekomst van de katholieke kerk ter tafel zal komen.

    • Pim van den Dool