Uitgelicht zaterdag

Film

Okuribito / Departures (Yôjirô Takita, 2008, JP). De zekerheden van een bemiddeld echtpaar verdampen na ontslag van de man, een cellist. Hij belandt, op zoek naar werk, bij een uitvaartbedrijf waar hij het ritueel leert van de lijkenwasser: een vernederende maar lucratieve baan. Na komische momenten – hij moet lijk spelen op een instructievideo – ontdekt hij de serene schoonheid van het doodsritueel. Canvas, 15.45-17.50u.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Garth Jennings, 2005, VS/GB). Filmversie van Douglas Adams’ origineel is verrassend trouw aan diens talige humor, absurde logica en filosofische trekjes. Visueel heeft het iets van Monty Python en meer dan een coherent verhaal is de film een verzameling geestige sketches. Proloog met jonglerende dolfijnen die ‘So long and thanks for all the fish’ zingen. BBC 2, 18.20-20.00u.

Babel (Alejandro González Iñárritu, 2006, VS/MEX/F). Weergaloze film waarin vier verhaallijnen niet-lineair ontvouwd worden. Het ongelukkig getrouwde Amerikaanse stel Brad Pitt en Cate Blanchett, het dove Japanse pubermeisje en haar vader, de Mexicaanse nanny in San Diego en een Afrikaans herdersgezin kampen met misverstanden, ondergaan een crisis en vinden uiteindelijk loutering. Wijs en meeslepend. Ned.3, 22.10-00.25u.

The Running Man (Paul Michael Glaser, 1987, VS). In nabije toekomst gesitueerde actiethriller. Oud-politieman Arnold Schwarzenegger, ten onrechte beschuldigd van moord, wordt veroordeeld tot deelname aan tv-show waarin echt op mensen wordt gejaagd. Met twee weldra afgeslachte vrienden en de fraaie Maria Conchita Alonso wordt hij de gevechtszone in gekatapulteerd. Uiteraard maakt de Oostenrijkse Eik korte metten met de booswichten. RTL7, 23.00-01.05u

Informatief

Hubbles abenteuerliche Rettung. In het vorige decennium begon ruimtetelescoop Hubble te kwakkelen: gyroscopen, sensoren, accu’s vielen uit. In deze documentaire NASA’s missie van 2009, toen Hubble in de ruimte een onderhoudsbeurt kreeg. Sindsdien werkt de telescoop beter dan ooit. Arte, 10.40-11.35u.

1937 – Crash du Hindenburg. Documentaire over de films die bestaan van de ramp met het luchtschip op 6 mei 1937. Vier cameraploegen legden vast hoe het met waterstof gevulde 110 meter lange gevaarte vlam vatte en explodeerde. Arte, 17.40-18.05u.

Project Nim. Film over chimpansee Nim Chimpsky, in de jaren 70 lijdend voorwerp in een experiment: kan een aap leren communiceren als hij door mensen wordt opgevoed? Het experiment moest een theorie van Noam Chomsky testen. Hij meende dat alleen het menselijke brein in staat was om taal te ontwikkelen. Onsentimentele biografie van een dier dat mens moest worden. BBC 2, 22.30-00.05

Amusement

Toppop 3. Popprogramma met Gerard Ekdom. Vanavond met Kris Berry, Karsu, Leo Blokhuis, Sandra van Nieuwland en Jack van Gelder. Ned.3, 19.55-20.55u.

Aaf. Aflevering 2 van serie naar Roseanne (1988-1997). Ton krijgt voorschot op een klus, dus de rekeningen kunnen eindelijk betaald worden. Voor leuke dingen blijft niks over. Met Annet Malherbe en Bas Keijzer. RTL4, 20.00-20.30u.

Sport

Schaatsen: WK Afstanden. Verslag uit Sotsji van de 1000m dames, de 10.000m heren (11.25u) en de 5000m dames (14.35u). Ned.1, 10.25-16.30u.