Tweeduizend demonstranten tegen vluchtelingenbeleid - ‘goede sfeer’

Vluchtelingen en sympathisanten uit het hele land protesteren in Amsterdam tegen het vluchtelingenbeleid en de behandeling van uitgeprocedeerde en onuitzetbare vluchtelingen. ANP / Evert Elzinga

Zo’n tweeduizend mensen hebben vandaag een protest tegen het vluchtelingenbeleid in Amsterdam bijgewoond. Het protest is rustig verlopen. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan, meldt een politiewoordvoerder tegen persbureau Novum.

De demonstratie begon met een protestmars vanaf de zogenoemde vluchtkerk naar het Museumplein. In de gekraakte Sint Josephkerk in Amsterdam-West zitten sinds eind vorig jaar zo’n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, die eerst in een tentenkamp in Osdorp verbleven. Eind deze maand moeten ze de vluchtkerk verlaten.

Op het Museumplein traden onder meer bandjes op en werden toespraken gehouden. Ook werd een eendaags tentenkamp opgezet, dat aan het einde van de middag weer wordt afgebroken.

Een woordvoerder van de organisatie is tevreden met het verloop van de actie. Volgens hem namen zo’n tweeduizend mensen deel aan de protestmars, waarna nog eens vijfhonderd tot duizend mensen zich op het Museumplein bij de demonstranten voegden.

“Het was heel bijzonder om te zien hoe divers de mensen waren die waren gekomen: jong en oud, krakers en yuppen, autochtoon en allochtoon.”

De sfeer was volgens de zegsman goed.

“Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Ik zag zelfs agenten meedansen op de muziek van de bandjes.”

Voor de asielzoekers die de kerk eind deze maand moeten verlaten is volgens de woordvoerder nog altijd geen oplossing gevonden.

“Deze mensen moeten op straat leven. Ze hebben immers geen recht op een dak boven hun hoofd en mogen niets verdienen, wat betekent dat ze dus ook geen voedsel kunnen kopen. Ze zijn echt afhankelijk van de liefdadigheid van anderen.”

    • Niels Posthumus