Terugkijken: de gebroeders Gé en Arie Temmes in Wo ist der Bahnhof

Ter gelegenheid van de Boekenweek komen tv-komieken Van Kooten en De Bie altijd met een toepasselijke keuze uit eigen televisiewerk. Deze keer kozen ze voor hun Wo is der Bahnhof uit 1985, waarin de gebroeders Gé en Arie Temmes vanuit het volkstuinhuis vertellen over de Tweede Wereldoorlog.

De gebroeders Gé en Arie Temmes behoren tot de ‘net-nietgeneratie’: ze waren eigenlijk te jong om iets meegemaakt te hebben in de Tweede Wereldoorlog. Dus beroepen zij zich op het ‘verzetsverleden’ van hun vader (die staat namelijk als politieagent op een foto in een boek over het verzet) en over de verzetsdaad van Arie, waar de titel naar verwijst en waar de film om draait. Dan vinden ze ook nog een ‘oude pan’ in de tuin…

Wo ist der Bahnhof werd gisteravond uitgezonden in zijn oorspronkelijke lengte van 53 minuten, en dat is best lang, want ingekort is hij eigenlijk beter, schreef onze mediaredacteur Wilfred Takken gisteren in NRC Handelsblad. Toch is het volgens Takken aardig om slow television van 28 jaar geleden te zien:

We zien de gebroeders uitgebreid rondscharrelen, tere plantjes poten en rondfietsen . Dat oeverloze hoort ook bij Gé en Arie, die eindeloos kunnen emmeren over niets, met veel herhaling, in zenuwachtig staccato Haags. Goed getroffen is het angstige leven van de bejaarden, die de vredestijd overweldigend spannend vinden. Een fiets parkeren, fietstassen gestolen: het zijn allemaal grote avonturen voor de kleine mannen.

Wo ist der Bahnhof trok gisteravond 658.000 kijkers.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Pim van den Dool