‘Siberisch’ weekend teistert Europa – record Nederland niet verbroken

Enorme sneeuwoverlast in Kiev, Oekraïne, vandaag. Foto AFP / Ukrainian Defense Ministry

De ijzige kou dit weekend veroorzaakt op verschillende plekken in Europa problemen. In Nederland valt dat vooralsnog mee. Het kouderecord werd vandaag in Nederland dan ook niet verbroken.

Veel moeizamer is de situatie in Groot-Brittannië, waar bijna overal een grote hoeveelheid sneeuw viel. Veel vliegvelden in het midden van Engeland moesten daardoor dicht. Veel vluchten naar andere luchthavens kampen met vertraging. In het noordwesten van het land raakten zeventig automobilisten ingesneeuwd.

Duitsland kent vooral problemen in het noorden. Aan de kust daalde de temperatuur vandaag tot tien graden onder nul. Met als gevolg de nodige ongelukken en in de sneeuw vast geraakte auto’s. In de Duitse bergen kan het vannacht zelfs her en der twintig graden gaan vriezen.

In de hoofdstad van Oekraïne, Kiev, viel vandaag maar liefst een halve meter sneeuw. Het verkeer lag daardoor nagenoeg plat. De noodtoestand is er tijdelijk uitgeroepen.

Sneeuwoverlast in Oekraïne:

Wegwerkzaamheden afgelast en geen veerboot naar Texel

In Nederland zijn veel wegwerkzaamheden die voor dit weekend gepland stonden vanwege de kou afgelast, meldt persbureau Novum. Het gaat onder meer om werkzaamheden aan de A48, de A27, de A15 en de A44 volgens de Verkeersinformatiedienst (VID).

Op de A48 zou tot maandagochtend tussen Hoogeveen en Ommen aan de weg worden gewerkt. Deze werkzaamheden zijn verplaatst naar het weekend van 5 tot 8 april. Ook op de A27 tussen Utrecht-Noord en de Veemarkt gaan werkzaamheden niet door. Wanneer dit werk wordt ingehaald, is nog onduidelijk.

De A44 naar Den Haag zou dit weekend daarnaast zijn afgesloten tussen Noordwijk en Leiden-Zuid, maar ook dat is afgelast. Op de A15 vinden verder vanwege de kou geen werkzaamheden plaats tussen Andelst en het knooppunt Valburg. Ook voor deze werkzaamheden is nog niet bekend wanneer ze dan worden uitgevoerd.

Veerdienst Teso meldde zaterdagmiddag dat de veerboot tussen Texel en Den Helder vermoedelijk tussen 20.30 en 00.30 uur stilligt vanwege een sterk verlaagde waterstand door de aanhoudende harde oostenwind. Zondag wordt waarschijnlijk tussen 09.00 en 13.00 uur ook niet gevaren.

Nederland kampt zaterdag met een ijskoude wind. De gevoelstemperatuur ligt tussen de -5 en -15 graden, meldt weerplaza.nl.

Het was erg koud op de Nederlandse voetbalvelden vandaag:

Update 19.27 uur: Kouderecord niet verbroken
Het kouderecord is vandaag in Nederland niet verbroken. Het werd in De Bilt 2,3 graden. De maximumtemperatuur van 1,1 graden die het op 23 maart in 1916 in De Bilt werd blijft daardoor op de eerste plek staan, meldt weeronline.nl. Wel werd het zo laat in maart niet meer zo koud als in 1952.

In 1952 werd het op 29 maart 0,1 graden in De Blt. “Daarna is het na 22 maart nooit meer zo koud geweest als zaterdag”, aldus een zegsman van weeronline.nl. De kou momenteel staat overigens in schril contrast met de 19,7 graden die het vorig jaar op 23 maart in De Bilt werd. Dat het kouderecord niet werd verbroken, kwam vooral doordat de zon in de middag langere tijd doorbrak.

“Die zon begint nu krachtiger te worden, waardoor het zo een graadje warmer wordt.”

Na het weekend wordt het geleidelijk aan wat minder koud. De wind neemt in kracht af. Tot en met woensdag loopt de temperatuur op tot hooguit 5 graden. In het weekend kan het zo’n 10 graden worden. Wel neemt ook de kans op neerslag in de loop van de week toe.

    • Niels Posthumus