Serie aanslagen in noordoosten Nigeria: 25 doden

Boko Haram-leider Abubakar Shekau op een eergisteren uitgezonden videoboodschap. Foto AFP / Boko Haram

Een serie aanslagen in een afgelegen Nigeriaans stadje tegen de grens met Kameroen heeft aan zeker 25 mensen het leven gekost. Dat heeft de Nigeriaanse politie vandaag gezegd. Het gaat waarschijnlijk om aanslagen van de islamitische terroristische organisatie Boko Haram.

Schutters voerden vier verschillende aanvallen uit in Ganye in de Adamawa-regio. Ze opende het vuur in een bar, een bank, op een gevangenisbewaker en vervolgens ook op de gevangenis zelf.

Het geweld in het noorden van Nigeria neemt de laatste tijd weer toe, na een korte recente afname. Ook ontploften er vandaag drie bommen in de noordelijke stad Kano. Daarbij raakten meerdere mensen gewond. En er was ook nog een aanslag in de stad Dakata. Daarbij viel één dode.

De aanslagen van Boko Haram eisen al enkele jaren veel doden in Nigeria, waar in het noorden vooral moslims wonen en in het zuiden veel christenen.

NRC-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schreef vorig jaar over Boko Haram:

De sekte werd in 2002 in de noordoostelijke stad Maiduguri opgericht door de fundamentalistische geestelijke Mohammed Yusuf. In zijn preken haalde hij uit naar de corruptie van ‘verwesterde’ politici (Boko Haram betekent ‘westers onderwijs is zondig’). Bij gebrek aan een functionerende staat nam Boko Haram overheidstaken zoals onderwijs en armenzorg over. In 2010 dook Boko Haram weer op, nu als terreurgroep onder leiding van Abubakar Shekau, tot 2009 de tweede man. Hij riep een heilige oorlog uit tegen de staat, met als doel de invoering van de shari’a in Nigeria. Bom- en zelfmoordaanslagen duiden op banden met buitenlandse terreurorganisaties zoals Al-Qaeda.

    • Niels Posthumus