Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Salaris topmannen omhoog ondanks daling van winsten

ASML-topman Eric Meurice verdiende vorig jaar ruim 11 miljoen euro.
ASML-topman Eric Meurice verdiende vorig jaar ruim 11 miljoen euro. Foto NRC / Robin Utrecht

De topmannen van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven zijn vorig jaar gemiddeld meer gaan verdienen, ook al daalden de winsten van de ondernemingen met bijna een derde. Gemiddeld lag het inkomen van de topmannen 5,6 procent hoger dan in 2011, meldt de Volkskrant vanochtend na onderzoek.

De krant keek naar de beloning van de topmannen van 23 AEX-bedrijven die hun jaarverslag hebben gepubliceerd. Vooral de bazen van ASML, Heineken en Wolters Kluwer gingen meer verdienen.

De bestbetaalde topman was de Franse ASML-baas Eric Meurice met een inkomen van 11,2 miljoen euro. Dat is ruim driekwart meer dan een jaar eerder. Voorgaande jaren nam altijd een Shell-topman de eerste plek in. Peter Voser van Shell kwam dit jaar echter uit op 7,5 miljoen euro en neemt daarmee de tweede plek in. De Belg Jean-François van Boxmeer van Heineken staat met een inkomen van 6,5 miljoen euro op de derde plaats.

Bij negen van de 23 ondernemingen stegen de salarissen van de topmannen. Van twaalf topmannen daalde het inkomen. Bij vier bedrijven verdiende de topman meer, terwijl het bedrijf minder winst maakte. Het gaat hierbij om ASML, Randstad, DSM en Corio. De hogere beloning kan onder meer komen doordat eerder verdiende bonussen vorig jaar werden uitbetaald. De basissalarissen stegen volgens de krant een procent.