Royal Bank of Scotland heeft nieuwe CAO nodig

De Schotten lieten er geen gras over groeien. Vrij snel na de miljardenovername van ABN Amro in 2007 zette Royal Bank of Scotland stevig het mes in de leiding van de bank. Na het vertrek van Rijkman Groenink verloren tientallen topmanagers hun baan. De een wat meer vrijwillig dan de ander. Denk aan Wilco Jiskoot (tegenwoordig adviseur), Jeroen Drost (topman NIBC) en Piero Overmars (president-commissaris a.i. SNS Reaal). Sommigen, denk aan Michiel de Jong en Jan Peter Schmittmann, streden voor de rechter om behoud van hun royale vertrekpremies.

Onder leiding van de Brit Mark Fischer nam RBS snel de regie bij eerst de opsplitsing en daarna integratie van ABN Amro. Daar hadden ze in steeds mindere mate Nederlandse bankiers bij nodig.

Maar één ABN Amro-bestuurder overleefde de schoonmaakactie: Ron Teerlink, een vriendelijke bankier die nou eens niet de arrogante uitstraling had die veel ABN Amro’ers werd aangewreven.

Teerlink (52) werd door de Schotten omarmd wegens zijn kennis van de ingewikkelde ictsystemen. Hij was ooit als computeranalist bij de bank begonnen en werd in 2005 door Groenink in de raad van bestuur benoemd.

Bij RBS klom Teerlink op tot chief administrative officer, de CAO, in de laag net onder de raad van bestuur in Edinburgh. Binnenkort, zo bevestigt een woordvoerder, zal hij RBS verlaten. Niet gedwongen maar „om persoonlijke redenen”. Misschien uit heimwee naar zijn vaderland of hang naar een nieuwe baan. Teerlink is pas 52 en heeft slechts één nevenfunctie: commissaris bij de Kas Bank.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen