Recensieoverzicht Expositie

Peter de Grote, expositie in de Hermitage Amsterdam. T/m 13 sept.

NRC HandelsbladDe bezoeker wordt niet met historische bijzonderheden overstelpt. [...] Al vlug op de expositie doet de fascinerende schoonheid van zijn verzamelingen je het historische verhaal bijna vergeten. Zo is er De Venus van Tauride, een Grieks naakt uit de derde eeuw voor Christus dat in Sint-Petersburg groot schandaal veroorzaakte, toen het in daar in 1720 voor het eerst te zien was. Een menselijk naakt, dat was in Rusland nog niet vertoond.

Het ParoolDan schakelt de expositie over op het beproefde recept van de Hermitage: een toegankelijke mix van antropologie, geschiedenis en toegepaste kunst. Er blinkt veel goud en zilver, er zijn de onvermijdelijke sieraden, krissen en ivoren voorwerpen, een enkel klassiek beeld en nogal middelmatige schilderijen. In de laatste zaal hangt een werk waarmee de Hermitage goede sier maakt, een echte Rembrandt. Ooit door Peter de Grote gekocht voor tachtig gulden.