Plagiaat in film van hoogleraar

None

Bedrijfshistoricus Hans Veldman uit Sittard wil hoogleraar organisatie- en bestuurskunde Theo Camps van de Universiteit van Tilburg (UvT) voor de rechter dagen wegens plagiaat. Camps gebruikt in zijn film No nuns no glory over zorgconcern Orbis zonder bronvermelding vele pagina’s letterlijk vertaalde tekst uit Veldmans boek over Orbis, Een ziekenhuisonderneming in de twintigste eeuw (2009). Camps bedankt Veldman wel in de aftiteling van de film, maar meldt niet dat een groot deel van de filmtekst uit diens boek komt. De aftiteling meldt ‘tekst en concept Theo Camps’. Camps biedt in een ‘rectificatie’ op zijn UvT-webpagina excuses aan. Hij noemt de film een ‘pilot voor een onderwijsmiddel’. Maar hij heeft de film al vertoond, onder meer aan studenten.

Camps zegt desgevraagd: “Het zorgvuldig verder verwerken van alle bronnen zou onderdeel vormen van een eventuele eindversie.” Die gaat er niet komen; Camps heeft de ontwikkeling en verspreiding van de film stopgezet. Camps’ decaan beschouwt de zaak na de rectificatie als gesloten, aldus een woordvoerder.

    • Frank van Kolfschooten