Per expresse uit Nova Zembla

Deze maand lijkt de koudste maart te worden sinds 1987. Al wekenlang ligt een ijzersterk hogedrukgebied boven de Noordpoolregio. De hoge druk duwt de kou van de pool weg naar meer gematigde breedten. Zeker als – zoals nu – een snelle stroming aan de grond in grote vaart die poollucht naar West-Europa blaast, kunnen de temperaturen extreem laag uitpakken. De lucht die zondag in Nederland arriveert, is slechts drie dagen eerder bij Nova Zembla vertrokken.

Deze zaterdag waait hier een matige tot vrij krachtige, aan zee krachtige tot harde oostenwind. De maxima komen uit tussen iets onder nul in het noorden en hooguit 3 graden in het zuiden. In het zuiden is het bewolkt en valt soms een vlok sneeuw. In het noorden schijnt de zon tussen sluierwolken door.

Zaterdagnacht gaat het in het zuiden wat serieuzer sneeuwen. Regionaal kan 1 tot 3 centimeter vallen. Het vriest 2 graden in Zeeland tot 8 in Groningen.

Zondag is het in het noorden en geleidelijk ook in het midden van Nederland zonnig. Het zuiden wordt weer droog en krijgt later ook nog een opklaring. De temperatuur komt in de middag nauwelijks boven nul, bij een nog altijd stevige wind van 4 tot 7 Bft.

Volgende week neemt de wind af en schijnt de zon geregeld. Het blijft zeer koud: in de middag hooguit een paar graden boven nul.