Onrust over Cyprus: in de dealingroom? risk off

Maandag doken de cijfers op de Europese beurzen in het rood. Maar de angst voor besmettingsgevaar van ‘Cyprus’ was van korte duur.

Onrust over Cyprus? Risk off in de dealingroom. Afgelopen weekend laaide de eurocrisis weer op, in alle hevigheid. Cyprus kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag de knip op de neus van de Europese ministers van financiën. In ruil voor 10 miljard euro aan steun voor het noodlijdende eiland, moet de Cypriotische regering zelf bijna 6 miljard ophalen bij – voornamelijk buitenlandse – spaarders die hun geld hebben weggezet bij de Cypriotische banken.

Spaarders aanslaan voor de gevolgen van financieel wanbeleid, dat hadden de Europese leiders nog niet eerder gedaan tijdens de eurocrisis. Wat zou dit betekenen voor het vertrouwen in de eurozone? Gaan spaarders in andere probleemlanden nu hun geld weghalen? Maandagochtend waren er meer vragen dan antwoorden en dus drukten alle grote beleggers maandag op de rode knop: risk off.

En dat betekent rode pijlen op de koersenborden van de Europese aandelenbeurzen. En stevige bewegingen op de rentemarkt. Door de vrees voor besmetting verkopen beleggers obligaties van kwetsbare landen als Italië en Spanje om het vrijgekomen geld te investeren in Duitse of Nederlandse obligaties. Maar de angst voor besmettingsgevaar bleek van korte duur. Al op dinsdag draaide de stemming en begonnen de aandelenmarkten weer voorzichtig op te krabbelen. En de spread – het verschil tussen de Duitse rente aan de ene kant en de Italiaanse en Spaanse rente aan de andere kant – daalde net zo snel als ze op maandag was gestegen.

Aan het einde van deze week stond de rente op Spaanse tienjaarsobligaties weer net onder de 5 procent, net als vorige week vrijdag. En de rente op even lang lopende Italiaanse obligaties lag eind deze week zelfs iets lager dan eind vorige week. Na een week lang overleggen is een oplossing voor het Cypriotische schuldenprobleem nog niet gevonden, maar de onrust op de obligatiemarkt is vrijwel verdwenen.

Risk on, dan maar? Het lijkt erop dat beleggers het nog te vroeg vinden om weer in te stappen op de aandelenmarkt. Want beleggers hebben al een stevige rit gemaakt in 2012. Neem de Dax-index, de toonaangevende graadmeter voor de stemming op de Duitse aandelenmarkt. Na een stijging van bijna 30 procent in 2012 zit de index tegen de grens van 8.000 punten. Het absolute hoogtepunt voor de Duitse beursgraadmeter stamt uit 2007. Vlak voor de start van de kredietcrisis in de Verenigde Staten noteerde de Dax-index de recordstand van 8.105 punten. Vorige week leek de beursgraadmeter dit record te gaan verbreken, maar dat record werd gesmoord door de crisis rond Cyprus.

Desondanks is de verwachting dat beleggers de Dax-index dit jaar een nieuw record zullen bezorgen.

Die verwachting bestaat ook voor de S&P500-index, de beste graadmeter voor de stemming onder Amerikaanse beleggers. David Kostin, de beleggingsstrateeg van Goldman Sachs verwacht dat de index dit jaar een nieuw record neerzet van 1.575 punten. Dat is 10 punten boven het oude record dat ook stamt uit 2007.

Nog veelzeggender dan het oude record is het laatste dieptepunt. Begin 2009, het dieptepunt van de kredietcrisis in de Verenigde Staten, stond de S&P-index op 676 punten. Sindsdien is de index dus met ruim 130 procent gestegen. Risico nemen loonde in dit geval. En ondanks deze opmars is Goldman Sachs nog steeds optimistisch over de aandelenmarkt. Kostin verwacht dat aandelen het in 2013 veel beter zullen doen dan obligaties. En, als bevestiging van het optimisme, zullen cyclische aandelen (grondstoffen en industrie) naar verwachting beter presteren dan defensieve aandelen (voeding en telecom). Risk on dus, bij Goldman Sachs, ondanks Cyprus.

    • Jan Meeus