Onderzoek uit duizend laatjes

Soms bezoekt Dr. Zeepaard een museum. In het Natuurmuseum Brabant kijkt hij wat er in de laatjes zit.

Museumfan Tygo de Jager op onderzoek in het Natuurmuseum Brabant. Foto’s Merlin Daleman
Museumfan Tygo de Jager op onderzoek in het Natuurmuseum Brabant. Foto’s Merlin Daleman

Ja, de dieren achter het glas in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg zijn mooi. Maar de laatjes daaronder zijn het leukst. Daarin zitten de vreemdste voorwerpen verstopt. Zoals geweien en veren, maar ook een sjieke hoed, met pluim. En is dat een snorkel?

Met al die spullen kun je onderzoek doen. Naar mode in het dierenrijk bijvoorbeeld. Of naar dinobotten diep onder de grond. Spannend!

Met een eigen pasje kun je de laatjes openen. Zwaai de pas voor de scanner, en de juiste lade schiet vanzelf open.

Samen met een computerfiguur ga je op onderzoek uit. Dr. Zeepaard koos de muzikant. Hij moest raden welke van drie geluiden er niet bij hoorde. Drie keer klonk er gekras van kraaien en kauwen en één zwierig wijsje. Welke vogel zou dat fluiten? In een la zat het antwoord.

Klak. Een zanglijster! Geen levende natuurlijk, maar een opgezette, in een doosje. De lijster had een gezellige spikkelborst. Dr. Zeepaard mocht het doosje met de vogel oppakken en van alle kanten bekijken.

Nadine werkt in het museum en helpt kinderen bij hun onderzoek. Zij weet veel van dieren. Alles wat je kan aanraken, mag je van Nadine ook aanraken. Zoals de opgezette meeuw. Zijn veertjes zijn een beetje gekreukeld, maar verder ziet hij er nog piekfijn uit.

Ook de ribbels van een echte mammoettand mag je zelf voelen. Nadine laat nu een dun botje zien. “Dit is het penisbotje van de holenbeer”, zegt Nadine. “Kinderen trekken meestal een vies of gek gezicht als ze dat horen.”

Bij de wastafel in de hoek kun je onderzoeken in welke schedels van oermensen de meeste boontjes passen. Dat was de knapste kop, met de meeste hersenen. Oeps, Dr. Zeepaard lette even niet op. Schedels stuiteren over de vloer, overal liggen boontjes. Geeft niets, de schedels zijn van plastic! Niemand heeft iets gebroken.

Uit de laatjes komen steeds nieuwe verrassingen tevoorschijn. Een bottenpuzzel. Een organenvestje. En als Dr. Zeepaard weer naar huis moet, naar zee, zijn er nog heel veel laatjes niet geopend.

    • Lucas Brouwers