Nieuwsoverzicht

Opstelten: jihadisten paspoort afnemen

Amsterdam. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) gaat op verzoek van de Kamer bekijken of Nederlandse jihadstrijders hun paspoort kan worden afgenomen, zodat ze niet naar oorlogsgebieden kunnen reizen. Opstelten kon niet bevestigen dat twee Nederlanders zijn omgekomen in Syrië. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid verhoogde onlangs het dreigingsniveau voor terrorisme wegens terugkeer van jihadstrijders. (Novum)

Megastal leidt tot crisis in Groningen

Groningen. Een megastal voor 1.800 koeien in Boertange heeft tot crisis geleid in het provinciebestuur van Groningen. GroenLinks-gedeputeerde Van der Ploeg stapt op. PvdA, VVD en D66 hebben nu geen meerderheid meer. Woensdag bleek dat Provinciale Staten tien megastallen in Groningen wil toestaan. (NRC).

Twee toeristen ontvoerd in Sinaï

EL-ARISH. Een Israëlische man en een Noorse vrouw zijn ontvoerd in de Egyptische Sinaï-woestijn, toen zij per taxi naar het bij duikers populaire Dahab waren gebracht. Dat hebben veiligheidsfunctionarissen gezegd. De gijzelnemers zouden vrijlating van een familielid willen – een motief dat bij eerdere ontvoeringen vaker voorkwam. (BBC, AP)

Bersani onderzoekt kansen op kabinet

Amsterdam. De Italiaanse president Napolitano heeft de linkse leider Bersani vrijdagavond gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken voor een regering die „een gewaarborgde steun” in het parlement heeft. Daarvoor moet Bersani (leden van) de protestpartij van komiek Beppe Grillo mee zien te krijgen. Lukt dat niet, dan lijkt een zakenkabinet, al dan niet gekoppeld aan nieuwe verkiezingen, de enige uitweg. (NRC)

Keuring rijbewijs van 70 naar 75 jaar

Amsterdam. Rijbewijsbezitters hoeven zich vanaf 2014 pas op hun 75ste te laten keuren, niet meer vanaf 70. Dit heeft de ministerraad vrijdag besloten. (NRC)