Luchtziek

Ivo Weyel schrijft (vanaf de 118e verdieping) over de hoogtewedloop in de reiswereld.

None

Als het waar is dat de bouw van wolkenkrabbers een teken van economisch herstel is, zitten we goed. Nooit werden er zo veel megahoge torens gebouwd. Was ik net trots aan het sms’en dat ik zat te ontbijten op de 118e verdieping van het Ritz-Carlton Hotel in Hongkong, met 488 meter ’s werelds hoogste hotel, kreeg ik een sms’je terug dat ik fout zat, omdat het Marriott Marquis in Dubai net tot hoogste hotel was uitgeroepen. Beide hotels claimen de titel: Ritz-Carlton als hoogst gelegen hotel – het huist op de bovenste verdiepingen van een kantoorgebouw –, en het Marriott als hoogste gebouw dat in z’n totaliteit als hotel in gebruik is.

Dat klinkt muggenzifterig, maar zo’n record trekt wereldpubliciteit en extra klandizie. Ook steden varen toeristisch wel bij hoge torens. Iedereen wil immers van uitzichten genieten. Of het nou vanaf de Eiffeltoren is, de Empire State Building, de Petronas Towers, de Burj Khalifa of, sinds dit jaar, Londens The Shard (met 309,6 meter de hoogste toren van Europa).

Behalve publiciteit en mooie plaatjes, levert het ook nog eens harde pecunia op. Een kijkje vanaf The Shard kost zo’n 30 euro per persoon. Dat van de Burj Khalifa maar liefst 80 euro. Van tevoren online een kaartje kopen is een stuk goedkoper (bij de Burj Khalifa scheelt dat 60 euro), maar dan weet je niet wat voor weer het is op die dag, en op die hoogtes zit je vaak boven de wolken, of het is zo heiig dat je niks ziet. Kun je goedkoper thuis in je beslagen badkamerspiegel gaan staren.

Om de prijzen te rechtvaardigen stap je nooit de lift uit om direct vis-à-vis met het uitzicht te staan. Eerst word je via eindeloze rondgangen langs de hele godsganselijke geschiedenis van de toren geleid, tot ver voor Jezus. Daar krijg je dorst van, en laat daar dan net een barretje zijn met koffie voor (in The Shard) 8,75 euro.

De Empire State Building had vorig jaar 4 miljoen bezoekers en maakte een winst van 45 miljoen euro. Dat is meer dan de opbrengst van de huur van alle kantoren in het gebouw.

Als straks het nieuwe World Trade Center in New York opengaat, zullen naar verwachting vijf miljoen mensen per jaar naar boven gaan, goed voor een jaaropbrengst van 75 miljoen euro. En over twee jaar is de Kingdom Tower in Saoedi-Arabië klaar: 1 kilometer hoog. Luchtziektepillen meenemen: de lift gaat 36 kilometer per uur. Kaartjes gaan 100 euro kosten.